Saavutettavuus
Saavutettavuus, Kokko-Kokki Oy vuodesta 1989
Etusivu   |  Saavutettavuus   |  Ohjeita   |  Yritys   |  Palaute   |  Sivukartta   | pieni fonttikoko | iso fonttikoko  

Kamera arjen apuna

Kaupassa otetaan tabletilla kuvaa hedelmätiskin hintalapusta
Anne testasi erilaisia kameroita käytännön tilanteissa.

Artikkeli käsittelee tilanteita, joissa näkö on väliaikaisesti tai pysyvästi heikentynyt esim. onnettomuuden tai sairauden vuoksi. Eri tilanteissa kamera voi olla suuri apu ongelmien ratkaisemiseen. Testaamme neljää erilaista kameratyyppiä alkaen puhelimen kamerasta ja päättyen laadukkaaseen pokkarikameraan. Järjestelmäkamerat todettiin heti testin alussa kooltaan isoiksi ja arkikäytössä liian hankaliksi. Kamera tulisi valita omien tarpeiden mukaan, ja ne voivat olla eri ihmisillä hyvin erilaisia. Lisäksi kameroiden koossa, tehokkuudessa ja muissa ominaisuuksissa on eroja.


Testin kamerat näyttöjen suuruusjärjestyksessä: pieni pokkarikamera, isompi ja kalliimpi pokkarikamera, älypuhelin ja tabletti.
Kameroiden ja niiden näyttöjen koossa oli isoja eroja.

Testissä jokaisella kameralla otettiin ensin kuva perustilanteesta ja sen jälkeen koetettiin zoomata tai muuten saada paras mahdollinen kuva. Sen jälkeen otettiin kuva ja avattiin se kamerassa koettaen käyttää kameran omia suurennusmahdollisuuksia.

Kuva on kolmiosainen. Puhelimen kameralla suurennetaan ensin lattiatasossa olevan hintalapun teksti, otetaan kuva ja suurennetaan puhelimen näytöllä mahdollisimman suureksi.
Lattianrajassa olevat hintalaput ovat hankalia. Tässä kamerasta on iso apu.

Tärkein ominaisuus on nähdä kameran avulla lähelle ja kauas. Varsinaista lähikatselua ei ole, mutta ottamalla kuvan ja zoomaamalla sen tiedon saa lähelle suurempana.

Kuva on jaettu viiteen osaan: ensin kuvaustilanne ja lääkepurkki. pienen lääkepurkin kyljessä oleva teksti on kaikilla testin kameroilla otettu kuva ja suurennettu näytöllä mahdollisimman suureksi.
Testin kameroilla otettu kuva suurennettuna kameran omalla näytöllä

Mainio ominaisuus on, että kameralla ja puhelimella voi tehdä kuvallisia muistiinpanoja ja arkistoja eli ottaa esim. kuitista kuvan ja siirtää tietokoneelle tai mobiilipalveluun, josta ne voi katsoa myöhemmin isolla näytöllä.

Tablettien näytöt ovat isommat ja niiden näyttöön tai tietokoneen ruutuun voi siirtää kamerasta kuvaa reaaliajassa. Samoin tabletilla tai tietokoneella isolla näytöllä voi ohjailla kameraa .

Tärkeää on, miten tiedot pystyy siirtämään helposti tietokoneelle ja katsomaan niitä isolla näytöllä.

Erilaiset näkövammat vaikuttavat näkemiseen eri tavalla. Lisäksi ne vaikuttavat siihen, mitkä ja millaiset apuvälineet toimivat parhaiten. Esimerkiksi putkinäkö ja kaihin samentama näkö ovat täysin erilaisia. Tämän vuoksi on hyvä kokeilla ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoja.

Testauksesta

Testi ei ole teknisesti täydellinen eikä siihen ehkä ole tarvettakaan. Tekniikka muuttuu nopeasti ja tässä kyse on enemmän käytännön testistä, joka antaa suuntaviivoja siihen, mikä kamera voisi olla paras ja ajatuksia siihen, missä sitä voisi käyttää.

Puhelimen kamera

kuva on jaettu kolmeen osaan. Puhelimen kameralla  ensin pyritään suurentamaan korkealla oleva katukyltti ja sen jälkeen kyltistä oleva kuva suurennettiin puhelimen näytöllä.
Korkealla olevan katukyltin lukeminen onnistuu puhelimella.

Älypuhelinten kamerat ovat hyviä. Etuna on, että puhelin on lähes aina mukana. Puhelinten kameroissa ei ole kuvanvakaimia ja niiden käyttö tapahtuu näytöllä olevilla hipaisupainikkeilla. Niissä on kuitenkin zoomaus ja niillä voi ottaa kuvan, jota voi suurentaa. Puhelimen etuna on usein sen näytön koko. Samoin kuvat on helppo siirtää muualle. Lisäksi puhelimella voi olla esim. videoyhteydessä muihin ihmisiin, jotka voivat kertoa, mitä ympärillä on, kun näytät kuvaa heille puhelimen kameran avulla. Vaativimmissa kuvausolosuhteissa voi olla ongelmia eikä puhelimen kamera välttämättä riitä.

Tabletti

kuva on jaettu kolmeen osaan. Tabletilla otettiin kuva ja suurennettiin alahyllyn hintalapun teksti.
Tabletilla selvitettiin alahyllyn hintalapusta hintatiedot.

Tableteissä kamera vastaa usein puhelimen kameran tehoja, mutta niiden näyttö on suurempi. Kokonsa vuoksi tabletin mukana kuljettaminen on hankalampaa kuin puhelimen. Toisaalta tabletin isolla näytöllä voi katsella, mitä tehokkaampi kamera näyttää. Puhelimella ja tabletilla voidaan ohjata kameraa, joka on jalustalla.

Edullinen peruskamera (Samsumg ST70)

kuva on jaettu kolmeen osaan. pienellä pokkarikameralla otettiin kuva kaukana olevan talon seinästä ja kuvaa suurentamalla saatiin selville seinällä lukevien yritysten nimet.
Pienellä pokkarikameralla saadaan selville kaukanakin olevia tekstejä.

Pieneen tilaan menevä litteä peruskamera pärjää hyvin vaikeammissakin kuvausolosuhteissa. Suurin etu ja haitta on pieni koko, joka tekee siitä huomaamattoman, mutta tässä on testin pienin näyttö. Kuitenkin tehot riittävät jo apuvälineeksi asti. Mallissa ei ole mahdollisuutta siirtää kuvia verkon kautta toisiin laitteisiin.

Tehokas kalliimpi pokkarikamera (Canon G9)

kuva on jaettu kolmeen osaan. tehokkaalla pokkarikameralla selvitettiin hedelmätiskin yläpuolella olevasta kyltistä vaakanumero.
Pokkarikameralla selvitettiin vaakanumero hedelmähyllyn yläpuolelta.

Kamera on tiiliskiven muotoinen ja menee hyvin taskuun, joten se kulkee mukana ja on käytettävissä heti. Se on tehokas kaikissa olosuhteissa ja sisältää kuvanvakaajan, joka auttaa kuvan tarkennuksessa. Kameralla saa makrokuviakin, eli hyvinkin pienet asiat, joita ei suurennuslasilla onnistu lukemaan, saa luettavaksi ottamalla kameralla kuvan ja suurentamalla sen.

Järjestelmäkamera

Järjestelmäkamera on tehokas, mutta se ei mahdu taskuun ja tarvitsee lisätarvikkeita ja säätöjä, joilla sen tehokkuus tulee esiin. Tämän vuoksi se on tavalliseen käyttöön sopimaton apuväline.

Mihin kamera ei käy?

Nopeasti liikkuvia kohteita ei pysty kameralla selvittämään. Tällainen on esim. pysäkille saapuvan bussin numero. Näissä tilanteissa apua on mm. pienestä kiikarista tai kyltistä, jossa on sen bussin numero, jota odottaa.

Mitä kameralla voi tehdä?

Kamerasta voi olla apua monessa tilanteessa. Kyse on enemmän hoksaamisesta kuin tekniikasta. Tässä on muutamia esimerkkejä kameran käytöstä.

Kaupassa

kuva on jaettu neljään osaan. Testin kameroilla alahyllyn hintalapun tekstit suurennettuna kameroiden näytölle.
Testin kameroiden näytöt ovat erikokoisia, joten käytännössä tekstin suuruuteen vaikuttaa paljon kameran näytön koko.

Kaupassa ylhäällä tai alhaalla olevien tekstien lukemista. Hinnat voivat olla myös hyvin pienellä. Hedelmä- ja vihannesosaston vaakanumerot ovat monesti kaukana ja pienellä. Ne saa helposti luettavaksi joko pelkästään kameralla zoomaamalla tai ottamalla kuvan ja katsomalla rauhassa lähempää.

Kuva on jaettu viiteen osaan. Testin kameroilla suurennettiin hedelmätiskin yllä olevaa tekstiä ottamatta kuvaa, jotta saataisiin hinta ja vaakanumero selville.
Vaakanumeron selvitystä käyttäen kameran zoomausta.

Bussien ja junien aikataulut

Elektroniset pysäkkikohtaiset aikataulut Bussien, junien ym. aikataulut ovat monesti korkealla, josta niiden lukeminen on hankalaa. Kameran avulla ne voi zoomata lähemmäs tai ottaa aikataulusta kuvan. Myös vuoronumerot ovat monesti korkealla, jolloin ei näe, mikä numero on menossa ja miten numerot vaihtuvat.

Putosiko koru lattialle?

Jos jokin pieni esine, kuten koru tai lääketabletti, putoaa lattialle, sen voi löytää kameran ja taskulampun yhdistelmällä. Tällöin lattialla oleva pieni esine voi paljastua sen luoman varjon avulla tai esim. kiiltää taskulampun valossa.

Käyntikortin tai kuittien tallennus

Käyntikorttien ja kuittien tekstit ovat usein hyvin pienellä, jolloin niiden lukeminen on vaikeaa. Jos niistä ottaa kuvan, teksti on mahdollista lukea suurempana ja samalla esim. tallentaa tietokoneelle.

Videoyhteys puhelimella

Aina ei tarvitse olla fyysisesti samassa tilassa kuin apua tarvitseva. Avuksi voi olla myös videoyhteyden kautta kertomalla esim. mitä pesukoneen näytöllä lukee.

Näkövammaisten apuvälineiden edut

Näkövammaisille tehdyillä apuvälineillä on suuremmat käyttömahdollisuudet ja paremmat ominaisuudet esim. niissä tekstin ja taustan väri voidaan vaihtaa. Usein apuvälineissä on valmiiksi riittävän suuret näytöt, jolloin lukeminen on helpompaa. Lisäksi ne saa helposti sopivalle etäisyydelle.

Näkövammaisille tarkoitetut apuvälineet ovat näppäriä ja auttavat paljon käyttäjäänsä. On kuitenkin tilanteita, joissa ihminen ei ole saanut tarvitsemaansa apuvälinettä, apuväline on vanha tai ei toimi tai ei vain ole mukana juuri silloin, kun sitä tarvitsisi.

Apuvälineiden ongelma on usein niiden koko ja hinta. Koska myyntimäärät ovat pieniä, yksikkökohtaiset hinnat nousevat. Toisaalta apuvälineiden hyöty on kiistaton. Joissain tilanteissa heikkonäköiselle kamera voi vastata apuvälinettä.

Näkövammaisten apuvälineisiin voi tutustua mm.
Aviris
Optiikka Juurinen

Kuvat: Pentti Salonen ja Tero Kokko
Teksti: Tero Kokko

Olemme  Saavutettavuus.fi facebookissa

Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Pinterest Sähköpostiin DeliciouseenApuväline, iso suurennuslasi valolla

Saavutettavuustestaus

Saavutettavuustestauksen tulokset palvelevat näkövammaisten käyttäjien ohella kaikkia sivustojen käyttäjiä Kun sivuston suunnittelussa otetaan huomioon saavutettavuus ... Lue saavutettavuus­testaamisesta lisää

Apuväline, iso suurennuslasi valolla

Tilaa saavutettavuus­testaus

Millaisen saavutettavuus­testauksen tarvitset? Nopeasti ajateltuna uusin WCAG 2.1 ohjeiden­mukainen testaus... Lue lisää millaisen saavutettavuus­testauksen ja saavutettavuus­selosteen tarvitset

Kännykän teksti on himmeä

Testaa tekstin ja taustan väri

Värien selkeä kontrasti tekee sivuston helppolukuiseksi ja miellyttäväksi. Kyse on kirkkauserosta kahden värin välillä jossa kynnystaso on 125, ja värierosta tekstin ja taustavärin välillä, jossa .. Testaa tekstin ja taustan väri

Testausohjeet, liikennevaloissa on vihreä valo

Testausohjeet verkkosivun tekijälle

Hyvä suunnittelu helpottaa sivujen tekemistä. Lisäksi se auttaa sivujen yhtenäisyyden ja tyylikkään/siistin ulkoasun saavuttamisessa. Muutosten tekeminen . Lue testausohjeista lisää

kuva kävelytunnelista

Onko saavutet­tavuudella väliä?

Verkkosivujen tuottajien ja ostajien kannattaa sivustoja tehdessään ottaa huomioon niiden saavutet­tavuus. Huonosti toteutetuista sivustoista voi saada enemmän negatiivista .... Lue lisää onko saavutet­tavuudella väliä

Saavutettavuus ei toteudu, tummat kierreportaat nousevat ylöspäin

Jos saavutet­tavuus ei toteudu?

Vaikka sivustolla olisi tehty saavutettavuus­testaus ja se täyttäisi kaikki kriteerit, on mahdollista, ettei sivusto ole saavutettava tai ymmär­rettävä... Lue lisää jos saavutet­tavuus ei toteudu

Palstoitettu www sivu

Sivun palstoitus

Aiemmissa saavutettavuus­suosituksissa on suositeltu tekemään sivusta myös palstoittamaton vaihtoehto. Tätä tarvittiin vanhempien ruudunluku­ohjelmien vuoksi, Lue palstoituksesta lisää

Nvda ruudunlukuohjelma lukee ruudulta tekstiä ja muuta tietoa

NVDA-ruudunlukuohjelma

NVDA on ilmainen Windows -käyttöjärjestelmälle suunniteltu ruudunlukuohjelma. NVDA mahdollistaa tietokoneen käytön näkövammaisille henkilöille ilman ... Lue Nvda ruudunluku -ohjelmasta

Kokko-Kokki Oy
Vanha Puroniitynpolku 3 D 29
Gsm 040 5594 739 | email: saavutettavuus[at]omat.fi

Päivitetty: 7.12.15 Webmaster