Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Salaatit

salaatti
salaatti Salaatti salaatti

Salaattia tarjoillaan usein kalan ja lihan täydennyksenä ja lisäkkeenä. Nykyisin salaatti voi olla myös pääruokana.

Hyvä kastike korostaa salaatin makua. Kaada kastike salaatin päälle viime hetkellä, mikäli kyseessä ei ole ruokaisa salaatti, jonka on hyvä antaa maustua hetki.

Salaatteja voi valmistaa tuhansilla eri aineilla ja yhdistelmillä omien mieltymysten ja eri ohjeiden mukaisesti. Usein tärkeimpiä kysymyksiä on, onko salaatti tarkoitettu pääruoaksi, alkuruoaksi vai tarjotaanko se yhtenä monien muiden joukossa, jolloin on hyvä huomioida, paljonko salaattia tehdään, ja tuleeko siitä kuinka ruokaisa eli täyttävä. Salaatteja voi valmistustapojen mukaan jakaa useisiin eri ryhmiin.

Sekoitetuissa salaateissa salaattiaineet sekoitetaan keskenään ja niiden annetaan maustua joko sellaisenaan tai kastikkeen kera. Esimerkiksi perunasalaatin on hyvä antaa maustua muutama tunti kastikkeen kera, jotta sen maut tasoittuvat.

Kerroksittain tehtävissä salaateissa salaattiaineet laitetaan tarjoiluastiaan kerroksittain. Tällöin salaatti on kauniin näköinen ja sitä ottaessa saa helposti kaikkia aineksia. Kerrossalaatti on mm. tomaatti-sipulisalaatti, jossa aineet ladotaan kulhoon kerroksittain. Päälle laitetaan kastike ja salaatin annetaan maustua muutama tunti.

Ryhmiin laitetut salaatit ovat näyttäviä. Jollei pidä jostain salaattiaineesta, se on helppo jättää ottamatta. Salaattiaineet leikataan kaikki erikseen ja jokainen laitetaan omaan ryhmäänsä isoon salaattikulhoon. Salaatti ei tarvitse paljoakaan koristeita, jos sen valmistuksessa on käytetty monia eri värejä. Vanhan säännön mukaan miedoimman salaattiaineen voi laittaa kello kuuden kohdalle ja siitä eteenpäin aineita aina makua vahventaen. Eräs hyvä ryhmäsalaatti on juustosalaatti.

 salaatti

Salaatin voi tehdä myös pelkästään miedommista tai vahvemmista aineista, jolloin miedoimmatkaan maut eivät häviä muiden sekaan. Mietoja aineita ovat mm. kurkku, parsa, herkkusienet, herneet ja lehtisalaatti ja vahvoja mm. paprika, selleri, etikka ja mausteliemissä olevat hillosipulit sekä maustekurkut.

Ruokaohjeet* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 20.09.2015 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0