Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Puurot

Vatkattu marjapuuro

Muhevat puurot ovat edullista, terveellistä, helppoa ja maukasta ruokaa. Kun keität jauhopuuroja, valitse paksupohjainen kattila, sillä se kypsentää lempeämmin. Kiehauta ensin vesi ja mausta suolalla. Lisää jauhot vähitellen samalla vatkaten, ettei kokkareita pääse syntymään. Jos puurosi on jostain syystä liian löysää, saat pikaavun perunajauho tai ohrakassuuruksella.

Suurimo ja hiutalepuuron keittäjälle:

Huuhdo kokonaiset suurimot ennen keittämistä huolellisesti kylmällä vedellä. Liota vaikeasti kypsyviä suurimoita (mm. ohrasuurimot) ennen kypsennystä ja laita ne kiehumaan liotusliemessä. Valmista puurot haude tai paksupohjaisessa kattilassa. Jos käytät nesteenä maitoa, kiehauta kattilassa tilkka vettä ennen maidon lisäämistä. Sekoita ryynit ja hiutaleet kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Sekoita puuroa, kunnes hiutaleet tai suurimot alkavat hieman turvota. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla silloin tällöin sekoittaen. Lisää suola maitopohjaisiin puuroihin vasta lopuksi, sillä se voi aiheuttaa maidon

juoksettumisen.

Löysä puuro kypsyy nopeammin kuin sakea. Jos puuro ei ole kypsää ja maistuu "raa';alle", siinä maistuu silloin raaka tärkkelys. Marjapuuroihin tarvitaan enemmän jauhoja, sillä happojen entsyymit hajottavat tärkkelystä eli pehmentävät seosta.

SUURIMOT

Rikotut ohrasuurimot ovat täysjyväviljatuotteita. Tumma riisi on kevyesti hiottua puuroutuvaa riisiä.

Mannasuurimot ovat karkeita, rakeisia vehnätuotteita. Erikoismannasuurimot sisältävät myös kuoriosien ja alkioiden vitamiini ja kivennäisainepitoisia osia.

HIUTALEET

Hiutaleet ovat esikypsytettyjä täysjyvätuotteita. Kaurahiutaleet ovat joko suuria, kokonaisista kauranytimistä valmistettuja hiutaleita tai pieniä leikattuja hiutaleita.

JAUHOT

Grahamjauhot ovat vehnästä jauhettuja täysjyväjauhoja, joten ne sisältävät vehnänjyvän kaikki osat. Ruisjauhot ja karkeat puuroruisjauhot ovat täysjyväruisjauhoja. Ohrajauhot ovat ohrasta jauhettuja

täysjyväjauhoja.

HAUDUTUSAIKA

ruisjauho 3 dl 1 tunti
grahamjauho 2,5 dl 30 min
vehnäjauho 2 dl 10 min
ohrajauho 3 dl 30 min
kokonaiset ohrasuurimot 1,5 dl 3 tuntia
rouhitut ohrasuurimot 1,5 dl 2 tuntia
mannasuurimot 1,5 dl 5-10 min
riisisuurimot 1,5 dl 5 min
hirssisuurimot 2 dl 1 t
tattarisuurimot 2 dl 1 t
perunasuurimot 0,5 dl 18 min
Hiutaleet:
suuret kaurahiutaleet 3-4 dl 10-15 min
pikakaurahiutaleet 5-6 dl 1 min
ruis , ohra , vehnä ja riisihiutaleet 3-5 dl 3 min

Puuroihin saa vaihtelua lisäämällä joukkoon marjoja, soseita tai raastettuja hedelmiä. Aamupuurosta tulee pehmeää, kun hiutaleet on jo illalla mitattu likoamaan keitinveteen.

Ruokaohjeet* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 13.12.2014 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0