![]() |
![]() ![]() ![]() |
Jos kinkkua ei paisteta heti, se on hyvä ottaa pois suljetusta pussista ja laittaa astiassa kylmään.
Valmiiksi suolatun kinkun voi kypsentää:
1. keittämällä, jolloin kinkku laitetaan kylmään veteen ja keitetään noin 4 tuntia. Kinkku jäähdytetään keitinliemessään. Poista nahka ja halutessasi rasva. Sivele kinkun pinta sinappi keltuaisseoksella ja ripottele siivilän läpi pinnalle korppujauhoja. Paista 250 asteessa, kunnes kinkku on kauniin ruskea (10-15 minuuttia).
2. Uunissa paistopussissa, foliossa tai sellaisenaan 90-110 asteessa. Aseta huoneenlämpöinen kinkku ritilälle nahkapuoli alaspäin ja kaada alla olevalle uunipellille runsaasti vettä, jotta uunin kosteus pysyisi sopivana. Nesteestä saa myös hyvän kastikkeen. Laita uunilämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, ettei se osu luuhun. Paistomittarin osoittaessa sisälämpötilaksi 75-77 astetta kinkku on kypsää. Jos sisälämpötila kohoaa yli 80 asteen, kinkun lihasnesteet alkavat valua ulos ja kinkku kuivuu.
Anna kinkun jäähtyä ja poista nahka ja halutessasi rasva. Sivele kinkun pinta sinappi keltuaisseoksella ja ripottele siivilän läpi pinnalle korppujauhoja. Paista 250 asteessa, kunnes kinkku on kauniin ruskea (10-15 minuuttia).
3. Poista kinkusta nahka ja valmista taikina ruisjauhoista ja 1,5 litrasta vettä sekä ripauksesta suolaa.
Anna taikinan levätä kylmässä 20 minuuttia ja kaaviloi se. Laita kinkku taikinan päälle ja peitä kokonaan taikinalla, liimaa taikinakuori ehjäksi vedellä. Paista 150 asteessa noin 1-1,5 tuntia ja joka lisäkilolle vielä 45 minuuttia. Voit myös laittaa lihalämpömittarin kinkun paksuimpaan kohtaan siten, ettei se osu luuhun. Paistomittarin osoittaessa sisälämpötilaksi 75-77 astetta kinkku on valmis. Jos sisälämpötila kohoaa yli 80 asteen, kinkun lihasnesteet alkavat valua ulos ja kinkku kuivuu.
P.S. Kinkun jäähtyneestä liemestä saa hyvän kastikkeen, kun sen laittaa yöksi kylmään ja kerää aamulla pintaan kerääntyneen kovan rasvakakun pois. Mausta kastike sinapilla ja omenasoseella.
Katso myös
![]() | Joulu- ja joulupöydän antimet Suomalaisen jouluruokailuun liittyy vuosisatainen historia. Tarjottavaksi varattiin jo syksyllä parasta, ,... |
Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty
26.12.2017 Webmaster