Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Marinadit

Maustettu paahtopaisti

Liharuoat voidaan marinoida ennen niiden kypsentämistä. Marinadiliemen perusaineita ovat esimerkiksi öljy, viinietikka, viini, soija sekä tietysti mausteet ja yrtit. Lisäksi voi käyttää vaikkapa sitruunamehua sekä hunajaa. Hyvä marinadi syntyy perusohjeiden, omien makumieltymysten, kokeilun ja mielikuvituksen avulla.

Maistele marinadia, kun valmistat sitä.

Kaupoissa on erilaisia valmiita marinadeja, joita voit käyttää sellaisenaan tai useimmiten marinadin osana.

Marinointiliemeen lisätty viini tai viinietikka mureuttavat lihan. öljy tekee lihan pinnan rasvaiseksi ja möyhentää sitä. Rasvaisen lihan marinadiin ei öljyä välttämättä tarvitse laittaa.

Vanha kiinalainen tapa lihan mureuttamiseen on ruokasooda. Sitä voi käyttää varovasti, jos marinoi sitkeää lihaa (0,5 tl marinadiliemeen riittää).

Liha kannattaa marinoida aina, jos se grillataan. Myös riistaliha on syytä marinoida, tehtiinpä se ruoaksi millä tavoin hyvänsä, sillä muutoin se jää helposti sitkeäksi. Lampaanlihan mahdollista talin makua voi vaimentaa lisäämällä marinadiin tilkka konjakkia. Lintujen rasvan makua voi poistaa marinadiin lisätyllä sherry tai madeiratilkalla.

Marinadia tulee olla riittävästi. Lihan on astiassaan peityttävä kokonaan. Vähemmällä marinadilla pääset, jos laitat lihan ja marinadin elintarvikemuovipussiin, mutta silloin lihaa on muistettava käännellä, jotta se marinoituu tasaisesti.

Marinointiaika vaihtelee lihan sitkeyden mukaan: mitä sitkeämpää lihaa, sitä pitempi aika. Murealle lihalle riittää pari tuntia, mutta useimmat lihalaadut marinoituvat noin puolessa vuorokaudessa. Riistalihaa voi marinoida useamman päivän.

Marinadiliemen voi hyödyntää ruoan hauduttamisessa tai valelussa. Sitä voi käyttää myös kastikepohjaan.

Ruokaohjeet* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 28.07.2013 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0