Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen

Oikeat työvälineet ruoanvalmistukseen

PAAVO PUHAKKA

Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää, minkälaisia välineitä valitset itsellesi. Seuraavassa muutamia seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun olet hankkimassa välineistöä keittiöösi.

Yksinkertainen on kaunista. Monimutkaiset hienoudet ovat monasti käytännössä kömpelöitä. Vankat, selkeät perusvälineet ovat paras ja turvallisin vaihtoehto.

Ensinnäkin tarvitaan riittävä määrä erikokoisia kattiloita ja vuokia. Käytäntö ja omat ruoanlaittotottumukset sanelevat nämä. Varaa käyttöösi tarpeeksi tilavia astioita. Ruoanlaittoa helpottaa kun astioita ei tarvitse käyttää aivan täysinä. Ruokaa on helppo käsitellä tilavassa astiassa (esim. kiinalainen wokkipannu on kätevä).

Välineiden materiaali on tärkeä. Paistamisessa ei mikään voita valurautaisia pannuja ja patoja. Niiden huoltamisessa on muistettava, ettei puhdistuksessa käytetä saippuaa, ja että ne kuivataan kuumalla liedellä. Muuten erilaiset pinnoitetut astiat ovat käteviä. Niitä käytettäessä on muistettava, ettei metallisia kauhoja ja lastoja voi käyttää. Ne saattavat vaurioittaa astian pintaa. Käytä tällöin puisia tai muovisia välineitä. Puhdistuksen kannalta muoviset astiat ovat hankalia, sillä mm. konepesussa ne eivät puhdistu kunnolla. Sensijaan teräksiset ja pinnoitetut astiat voi huoleti pestä myös koneessa.

Jos pakastat ruokia, valitse vuokia, jotka sopivat tähän tarkoitukseen. Mikrouunin käyttäjien kannattaa kysellä astioita, joissa ruoka voidaan siirtää suoraan pakastimesta mikroon. Pidä veitsesi terävinä. Terävä veitsi on turvallisempi kuin tylsä. Saatavissa on hyviä, helppokäyttöisiä veitsenteroittimia.

Myös veitsen koko on ratkaiseva; iso leikkuuveitsi on toimivampi kuin pieni, kun sen käytön oppii. Esimerkiksi paloittelussa ja viipaloinnissa iso veitsi on huomattavasti pientä turvallisempi.

Hankkiessasi varusteita keittiöösi, ota huomioon myös niiden sijoittaminen. Esimerkiksi kattilasarjat mahtuvat pienempään tilaan kuin monet erilaiset kattilat. Pidä useimmin käyttämäsi välineet helpoimmin saatavilla.

Keittiöön on tarjolla myös paljon erilaisia kodin pienkoneita. Näiden valinnassa kannattaa olla harkitsevainen. Kone, josta on todella hyötyä, jota käytät usein, ja joka on helppo sijoittaa keittiöösi, kannattaa hankkia. Hyvä yleiskone, jonka käytön opettelee perusteellisesti, on suuri apu. Kiinnitä koneita valitessasi huomiota myös niiden puhdistettavuuteen.

Keskeinen väline hyvälle kokille on riittävän suuri ja tukeva leikkuulauta. Puinen leikkuulauta on ennen ensikäyttöä käsiteltävä ruokaöljyllä. Pidä välineesi puhtaana ja huolla niitä, niin niistä on sinulle iloa pitkäksi aikaa. Kunnollinen valaistus sekä astioiden ja pintojen värivalinta helpottavat heikkonäköisen työskentelyä.Ruokaohjeet

  • Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen


* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 11.04.2014 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0