Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö

ruuanvalmistusta

TIMO KUOPPALA

Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa vitamiinit ja hivenaineet säilyvät kauan. Lähes mitä tahansa voi pakastaa, mutta kannattaa kuitenkin tarkkaan miettiä, vastaako makunautinto siihen käytettyä tilaa ja energiamäärää. Samassa muodossa olevaa ravintoainetta ei saa pakastaa kahta kertaa. Poikkeuksena on hapankaali, joka vain paranee sulaessaan ja uudelleen jäätyessään. Valmiita ruoka annoksia pakastettaessa on muistettava, että ne eivät säily kovin kauan.

Pakastin tulisi sijoittaa siten, että ilma sen ympärillä kiertää hyvin ja lämpö haihtuu tehokkaasti. Hyvä ilmankierto vähentää sähkönkulutusta ja lisää pakastimen ikää.

Pakastamisen perussääntö on jäädyttää nopeasti ja sulattaa hitaasti. Silloin ruoka aineiden koostumus muuttuu mahdollisimman vähän. Pakastaessa kannattaa siis käyttää pakastimen tehokytkintä. Sulatukseen jääkaappi on hyvä paikka.

Toinen laatuun paljon vaikuttava asia on pakkausten tiiviys. Kuivuminen jatkuu, vaikka lämpötila laskee pakkasen puolelle. Pakasteista haihtuva kosteus tiivistyy jääksi pakastimen pinnalle ja lisää sähkönkulutusta. Pakastamiseen tarkoitetut pussit ja purkit ovat parhaita, sillä ne ovat tiiviitä eivätkä hapristu kylmässä.

Pakasteet on hyvä merkitä. Jäisestä pussista tai rasiasta ei saa helposti selvää, mitä se sisältää. Näkövammaisten Keskusliiton apuvälinemyynnistä saa pakkasta kestävää merkintäteippiä pistekirjoitusmerkintöjä varten.

KASVISTEN PAKASTAMINEN

Vaikka Suomesta saa tuoreita vihanneksia läpi vuoden, voi talven herkkuhetkiin pakastaa jotakin menneeltä kesältä. Tuoretta tilliä, persiljaa tai muita yrttejä voi silputa pakasterasioihin ja käyttää pitkin talvea. Silppua voi myös laittaa jääpalakuutioihin, kaataa hieman vettä päälle ja pakastaa. Yrttinen jääkuutio raikastaa sulaessaan salaatin. Jotkut kasvikset, kuten parsa, on hyvä kiehauttaa ennen pakastamista. Perunaa, lukuunottamatta puolivalmiita ranskalaisia, ei kannata pakastaa, sillä sen rakenne muuttuu jauhoiseksi.

MARJAT

Jogurttien lisäaineita voi välttää ostamalla kaupasta luonnonjogurttia ja lisäämällä siihen pakastemarjoja ja maun mukaan sokeria. Puhdistetut marjat voi pakastaa sellaisenaan tai soseutettuna käyttötarpeen mukaan. Pilaantuneet marjat on noukittava tarkkaan pois. Jos haluaa talvella kauniinnäköisiä kakkumansikoita, niitä saa laittamalla kerroksen marjoja uunipellille, antamalla niiden jäätyä pinnaltaan ja vasta sen jälkeen pussittamalla. Ainakin karviaiset tulevat entistä kirpeämmän makuisiksi pakasteessa, joten niihin voi lisätä hieman sokeria.

KALA

Kala on aina parasta tuoreena, mutta pakastaakin sitä voi ainakin keittokaloiksi. Peratun ja puhdistetun kalan voi pakastaa sellaisenaan tai fileroituna. Jos haluaa nähdä vaivaa, voi yrittää myös aikaavievää tapaa, jossa kalan pintaan jäädytetään ikäänkuin useita jääkerroksia. Mäti sopii pakastettavaksi hyvin.

LIHA

Liha on parasta pakastaa raakana. Esimerkiksi paistetusta kinkusta tulee helposti vetistä. Mitä vähemmän lihassa on rasvaa, sen pidempään se pysyy pakasteessa hyvänä.

JUUSTOT

Monia juustoja voidaan pakastaa parin, kolmen kuukauden ajan. Juustot kuivuvat helposti, joten ne kannattaa ennen pakastepussiin laittamista kääräistä metallifolioon tai kelmuun.

P.S. Jos ullakkoa ei ole ja pakasteessa on tilaa, voi sinne mahtua muutama saunavihta talvi iltojen iloksi. Vihta voidaan laittaa isoon pakastepussiin ja sitä voidaan sitoa pienemmäksi esim. narunpätkällä. Kun vihta otetaan käyttöön, se pitää upottaa ensin muutamaksi minuutiksi kylmään veteen sulamaan, sillä muutoin lehdet irtoavat.

Ruokaohjeet

  • Pakastaminen ja pakasteiden käyttö


* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 11.04.2014 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0