Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan

hunajabroileri
hunajabroileri ruokia lusikka Sisustusta

LEENA NORDSTRöM

Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa kaksin. Pöydän kattaminen on hauskaa puuhaa vieraita odotellessa. Aina on aihetta kattaa kauniisti. Kattamisessa on etikettinsä, mutta tärkeintä on mielikuvitus. Kattamisvirikkeitä voi ammentaa matkoilta ja kaikesta ympärillämme tapahtuvasta. Myös aterialle osallistujien ikä vaikuttaa kattamistapaan.

Astiastoon ei välttämättä tarvitse kuulua 10 eri osaa. Suurilla päivällisillä voi hyvin tarjota eri ruokalajit erilaisilta lautasilta. Sama astiasto erilaisin lautas ja pöytäliinoin ja koristein muuntuu moneen tilaisuuteen ja tunnelmaan. Vain kunnianhimoinen emäntä saa vieraat tuntemaan olonsa vaivautuneeksi. älä siis yritä liikaa. Vapautunut tunnelma on juhlien onnistumisen tae.

Pöytätilaa varataan henkeä kohti pöydässä noin 60 cm.

Pöytäliina

Pöytäliina luo "hengen" koko kattaukselle.Valkoinen, puhdas ja sileä liina antaa pöydälle juhlallisen sävyn. Jos haluaa intiimin tunnelman, on parasta kattaa värilliselle tai kuviolliselle liinalle. Kuvioitu liina ja astiasto kuitenkin sopivat harvemmin yhteen. Pöytä on tällöin helposti liian kirjava. Myös tarjottavan ruoan väri on syytä ottaa huomioon liinaa valittaessa. Kaikki ovat oikeita materiaaleja, kunhan niitä vain käytetään oikeassa tilanteessa. Mielikuvituksen käyttö on sallittua!

Ruokailuvälineet

Veitset, haarukat ja lusikat sijoitetaan pääruokalautasen viereen siten, että ne, joita käytetään ensin, tulevat uloimmaksi veitset oikealle puolelle ja haarukat vasemmalle. Jälkiruokalusikka ja haarukka sijoitetaan lautasen yläpuolelle. Uutena tulokkaana suomalaiseen kattaukseen on kullekin ruokailijalle katettava kastikelusikka, jolla viedään reilusti suuhun herkkukastike omalta lautaselta. Kastikelusikan paikka on viistosti oikealla, ruokalautasen yläpuolella.

Erikoisuuksia varten, kuten ostereita, simpukoita tai hummeria, on olemassa erikoisruokavälineitä.

Lautaset

Lautaset ja ruokailuvälineet asetetaan parin sentin päähän pöydän reunasta. Alkuruokalautanen asetetaan pienine ruoka annoksineen pääruokalautaselle. Myös alkukeittolautanen laitetaan pääruokalautaselle.

Salaatti ja leipälautanen laitetaan pääruokalautasen vasemmalle puolelle.

Juomalasit

Juomalasit sijoitetaan lautasen yläpuolelle. Mikäli katetaan useampia laseja, ne asetetaan oikealta lukien käyttöjärjestykseen, esim. vesilasi, viinilasi ja jälkiruokaviinilasi.

Lautasliina

Lautasliinat laitetaan joko lautaselle, jos se on tyhjä, tai sen vasemmalle puolelle. Nykyään voi käyttää paperisia lautasliinoja, joita on sekä väriltään että laadultaan suuret valikoimat. Niiden tulee sopia muuhun kattaukseen.

Pöytäkoristelu

Huolellisesti katetun pöydän näkyvin osa on koristelu. Pöytäkoristelu voi olla matala kukka asetelma, hedelmävati tai muutama persoonallinen koriste esine. Kukka asetelma ei koskaan saa olla niin korkea, että se peittää vastapäätä istuvan. Kukat eivät saa tuoksua voimakkaasti. Jos kutsuilla on jokin teema tai aihe, siitä saadaan ideoita myös koristeluun. Esimerkiksi kansainvälinen keittiö antaa lukemattomia mahdollisuuksia sekä ruokien koristeluun että valintaan.

Vuodenaikojen vaihtelu voidaan myös huomioida pöydänkoristelussa. Kesä tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia runsaine kukkineen ja hedelmineen. Syksyllä on omat, lämpimät sävynsä: syksyn ruskan lehdet, värikkäät kukat, pihlajanmarjat sekä tukevat, turvalliset kynttilät ja lyhdyt sopivat hyvin koristeeksi pöydälle tai ikkunalle. Talvella ja kylmänä vuodenaikana voidaan koristeluun käyttää vaikkapa männynoksia, joista tulee ihana tuoksu.

Juhlavissa tilaisuuksissa myös pöydän koristelun on oltava juhlava. Leiki ja uskalla kokeilla!

Tyttöjen keittokirja vuodelta 1950

tyttöjen keittokirjan kansikuva

Pöydän kattaminen.

Hyvin katetun pöydän ääressä ruoka maistuu hyvälle. Sen tähden on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että pöytä katetaan huolellisesti.

Pöytäliinan on oltava sileä ja siisti, pöytäastiaston sekä väriltään että muodoiltaan kaunis. Käytämme mieluimmin valkoista tai luonnonväristä, valkaisematonta pöytäliinaa. Sitä vastaan värillinen astiasto näyttää kauniilta. Jotta valkoiset astiat olisivat kauniita, niiden tulee olla hyvästä aineesta valmistettuja.

Astioiden tulee olla yhtenäiseen kalustoon kuuluvia ja...

Lue kattamisesta vuodelta 1950

Ruokaohjeet

  • Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan


* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 17.04.2014 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0