Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Joulu- ja joulupöydän antimet

Joulupöydän antimet
joulua joulu joulu kattaus joulutorttu Joulu pipari joulukinkku

Suomalaisen jouluruokailuun liittyy vuosisatainen historia. Tarjottavaksi varattiin jo syksyllä parasta, mitä talo pystyi tarjoamaan.

Keskiajalla joulupöydässä löytyi nimenomaan kokonaisista ohrasuurimoista haudutettu puuro, joka myöhemmin vaihtui riisipuuroksi. Puuron valmistuksessa käytetään kahta tapaa. Itä-Suomessa puuro haudutetaan uunissa ja Länsi-Suomessa se keitettiin. Puuron päälle mausteeksi voi laittaa maitoa, kanelia ja sokeria tai tarjota sekahedelmäkeiton kanssa.

Keskiajalla tarjottiin naurislaatikkoa, makkaroita, joululeipää, erilaisia piirakoita ja kotijuustot juhlistivat joulupöytää.

Laatikkoruoat ovat tulleet maahamme Ruotsista. Mutta on suomalaisillakin ollut lanttulaatikko, joka nousi joulun juhlaruuaksi ja Hämeestä on tullut Imelletty perunalaatikkoa,

Joululeipä on vanhaa perua ja säätyläisperheissä siitä kehitettiin makea joululimppu rusinoineen. Jouluvehnäsen leipomiseen liittyi perinne. että kun emäntä painoi taikinaan kämmensyrjällä ristin ja siunasi leipomuksen, niin ristin tekemisellä oli toinenkin tarkoitus. Kun risti taikinan kohottua oli hävinnyt , oli taikina valmis leivottavaksi




Ruokaohjeet



* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 26.12.2017 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0