Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Intialainen ruokakulttuuri

Intilalainen ruokakulttuuri

Intiassa on monia kansoja ja uskontoja. Tämän vuoksi intialaiset kutsuvat maataan nimellä FFF (Means Feast, fasts and festivals) juhlaa, paastoa ja festivaaleja.

Intian eri uskonnoilla on omia juhlia ja tapahtumia. Näitä juhlia on tapana viettää yhdessä, ja niissä on hyvää ruokaa, musiikkia ja tanssia.

Intialainen ruoka eroaa muiden maiden ruoasta maun ja valmistusmenetelmien vuoksi. Se heijastaa täydellistä sekoitusta eri kulttuureista, ilmastoista ja eri aikakausista. Intialainen ruoka tunnetaan parhaiten sen mausteisuudesta. Mausteiden käytössä ei ole eroja Intian eri osien välillä.

Maun lisäksi jokainen mauste tuo intialaiseen ruokaan ravitsemuksellisia ja lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Vanha Ayurvedic-tutkielma luettelee useiden mausteiden lääkinnällisiä ominaisuuksia. Pippuria käytetään parantamaan ruoansulatuskanavan vaivoja. Kurkuma tahnaa levitetään palovammoihin ja kutiavalle iholle. Inkivääri on testattu lääke maksaan liittyviin vaivoihin, anemiaan ja reumaan. Jos kärsii pahoinvoinnista, kuumeesta, päänsärystä tai silmäsairauksista, olisi saatava annos kardemummaa.

Pohjoisen Intian Kashmirissa ruoat heijastavat voimakkaasti Keski-Aasian vaikutteita. Kashmirissa kaikki ruoat valmistetaan pääruoan ympärille. Kauniissa laaksossa kasvatetaan mm. runsaasti riisiä. Herkullista on myös keitetty "Saag", joka on valmistettu vihreistä lehtivihanneksista esim. pinaatin- ja sinapinlehdistä.

Punjab, Haryana ja Uttar Pradeshin alueet tunnetaan chapatista. Chapatis valmistetaan erilaisista jauhoista, kuten riisi-, vehnä-, graham- ja papujauhoista. Chapatia-leipää paistetaan mm. Tandoorissa.

Länsi-Intiassa aavikon keittiö on antanut vaikutteita ruokaan mm. käytettyjen ainesten osalta. Rajasthan ja Gujaratin ovat osavaltioita, jotka edustavat intialaisen ruoan jälkiruokavalikoimia. Täällä on valtava valikoima mm. suolakurkkuja ja -säilykkeitä (Dals ja achars). Niitä käytetään, koska alueella on melko vähän tuoreita kasviksia.

Keskisen Intian osavaltioissa, kuten Maharashtran, ruoka on yleensä sekoitus pohjoisesta ja eteläisestä ruokakulttuurista. Ihmiset hyödyntävät kummankin alueen parhaita piirteitä. Rannikolla mm. Mombai on kuuluisa erilaisista kalaruoista, sillä siellä kalaa on runsaasti saatavilla.

Goalla voi havaita Portugalin vaikutuksen. Samoin siellä on vaikutteita itäisestä Intiasta (Bengalin ja Assamin tyylejä).

Peruselintarvike Bengalissa on maukas yhdistelmä riisiä ja kalaa. Yleensä Bengalissa rakastan syödä eri kala lajikkeita. Erityinen tapa valmistaa herkullinen annos kutsutaan ”Hilsa" joka saadaan käärimällä ruoka kurpitsanlehden sisälle ja sitten kypsennetään keittämällä. Paljon erilaisia makeisia valmistettiin tällä alueella, käyttämällä maitoa, näitä ovat mm. "Roshogollas", "Sandesh", "Cham-cham ja monia muita.

Eteläisessä Intiassa valtiot hyödyntävät alueella saatavia mausteita, kalaa ja kookospähkinöitä, koska useimmat niistä ovat rannikkoalueen keittiötä. Alueen elintarvikkeista Tamil Nadun käytön runsaus Tamarind on tehty antamaan happamuutta ja maustamaan ruokia. Se erottaa Tamil ruoan muista keittiöistä.

Keralassa, herkullisia ruokia ovat mm. lammaspata, paistetut katkaravut, Idlis, Dosas. Toinen kuuluisa asia on tämän alueen makeutettu kookosmaito. Vielä yksi tärkeä ruokalaji on Puttu, mikä on tahmeaksi höyrytetty riisi, jolloin ruoka on kuin vanukas.

Ylen elävä arkisto tarjoaa: Very good Indian food!

Intialaisen aterian suomalaisempi versio sisältää hunajamarinoituja broilerisuikaleita ja mustikkajogurttia. Ylen elävä arkisto: makupalat intialainen kanapata


Intialaiset ovat matkustaneet paljon eri puolilla maailmaa ja ovat tuovat erilaisia ruokamakuja ja ruokakulttuuri mukaan. Nykyaikana intiassa tapaa maailmanlaajuista ruoanmakua.

Ruokaohjeet* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 05.08.2014 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0