Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Grillaaminen

Grillattua
grillattua *grillausta grillattu

TIMO KUOPPALA

Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta antaa palkinnoksi herkullista ruokaa.

Salaateilla, leivällä ja muilla lisukkeilla grillillä saa valmistettua koko aterian. Grillissä kypsyvät makkaran ja lihan lisäksi myös kasvikset. Esivalmistelu säästää aikaa yhdessäololle.

TARVIKKEET JA GRILLAAMINEN

Kunnon grilli on tukevasti jaloillaan seisova. Kannellinen malli on hyvä tuulisella säällä ja sillä voi tehdä ruokaa myös jälkilämmöllä. On hyvä, jos grilliritilän korkeutta voi säätää. Myös pienet palkeet hiilloksen hehkuttamiseksi ovat hyviä olemassa. Grillattavien tuotteiden kääntelyyn tarvitset grillisakset.

Lisäksi paistovartaat tai bambusta tehdyt sasliktikut ovat tarpeellisia.

Halsteri sopii grillauksen apuvälineeksi muutenkin kuin silakan halstraukseen. Sillä voi grillata nakkeja tai kyljyksiä . Halsterissa grillattavat pysyvät paikallaan ja niitä on helppo kääntää.

Lämpökivi on kätevä apu grillauksessa. Se on vuolukivestä tehty levy, joka laitetaan grillin ritilän reunaosan päälle heti grillauksen alussa. Kivi varaa lämpöä ja pitää sen hyvin. Kivellä voidaan paistaa osa ruoista. Ennen jokaista käyttöä paistopinta voidellaan öljyllä ja kivi puhdistetaan käytön jälkeen.

Grillihiiliä on kaupan monenlaisia. Kaikkein edullisimmat eivät välttämättä ole kaikkein parhaita.

Keskihintaiset kotimaiset koivuhiilet sopivat hyvin. Myytävänä on myös grillibrikettejä, eräänlaisia hiilipuristeita. Niissä on painoonsa nähden paljon lämpöä, joten ne saattavat yllättää kuumuudellaan. Niitä on myös vaikeampi saada syttymään kuin tavallisia hiiliä. Kuivia männynkäpyjä voi käyttää hiilten lisukkeena, mutta sellaisenaan ne savuttavat.

Grillisytytysneste on hyvä apu hiiliä sytytettäessä. Sitä ei kuitenkaan saa laittaa liikaa ja hiilloksen pitää antaa palaa rauhassa, jotta nesteestä ei jää makua ruokiin. Kun sytytysnestettä on valeltu hiilille, kannattaa odottaa hetkinen, jotta neste ehtii imeytyä. Jos hiillos ei ota syttyäkseen, ei nestettä saa lisätä lämpimille hiilille, vaan on odotettava, kunnes hiilet ovat jäähtyneet. Toinen vaihtoehto ovat sytytyspalat, joita asetetaan hiilten väliin ja sytytetään tulitikulla.

Hiiliä kaadetaan grillin pohjalle sen mukaan, miten paljon paistettavaa on. Pohjan on kuitenkin peityttävä kunnolla. Liian vähillä hiilillä ei saa aikaan kunnon hehkua. Liekkien ääni ja hieman metallinen napsahtelu kertovat, että hiillos on syttynyt hyvin. Kannattaa odotella rauhassa 10-15 minuuttia, jotta hiillos tekeytyy valmiiksi. Maltti kannattaa, sillä liian kuuma hiillos polttaa ruoan.

Grillattavat tuotteet laitetaan kypsymään kypsymisajan mukaisessa järjestyksessä. Tosin alkupaloiksi voi lämmittää ohutta leipää tai patonkia tai grillata kuumassa hehkussa jotakin nopeasti kypsyvää. Lihaa grillatessa kääntele sitä ensin melko lähellä hiilloksen pintaa, jotta se ruskistuisi. Nosta sitten ritilää ylemmäs ja jatka grillaamista käännellen lihaa silloin tällöin. Grillauksen lopulla, jos hiillos tuntuu jo hieman jäähtyvän, voit laskea ritilää uudelleen alemmas ja sulkea grillin kannen hetkeksi.

Kuumille hiilille valuva grillauskastike, öljy tai sulava juusto ovat grillaajan ongelmia. Kokonaan niitä ei voi välttää, mutta pieni öljynleimahdus ei välttämättä pilaa ruokaa, päinvastoin. Suurempia roihuja voi torjua käyttämällä mahdollisimman vähän grillauskastiketta ja öljyä grillauksen aikana. Grillattavien kääriminen ohueen folioon voi olla hyvä ratkaisu. Foliolla voi myös peittää osan grilliritilästä. Se estää leimahdukset. Folio estää myös lihan kuivumisen ja helpottaa marinoitujen tuotteiden käyttöä.

Marinoinnista on ohjeita toisaalla tässä kirjassa. Myös grillattavat lihat voi marinoida ennen kypsentämistä. Makkaroita voi esikypsentää kiehauttamalla ja grillattavia lihapullia voi keittää jonkin aikaa ennen grillitikkuun pistämistä.

Ruokaohjeet

  • Grillaaminen


* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 28.05.2017 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0