![]() |
PAAVO PUHAKKA
Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta valmistamiinsa ruokiin. Varsinkin juhlaruokiin kannattaa kokeilla tätä maustamistapaa.
Alkoholijuomien väri ja aromi korostavat mausteiden tapaan makuominaisuuksia. Viinien sisältämä happo taas mureuttaa lihaa. Helposti syttyvänä aineena alkoholilla voidaan liekittää eli flambeerata ruokia.
Liekittäminen on jo itsessään juhlava tapahtuma, mutta sitä ei kannata harjoitella yksin, sillä se vaatii suurta taitoa ja varovaisuutta.
Kun käytät alkoholia ruoanvalmistuksessa, ei sinun tarvitse pelätä pakottavasi muita nauttimaan alkoholia ruoan muodossa. Valmistuksen yhteydessä alkoholi haihtuu pois ja vain maku tai väri jäävät ruokaan. Myös alkoholimäärät ovat yleensä pieniä. Miltei poikkeuksetta kaikki alkoholijuomat sopivat ruoanvalmistukseen. Juoman valinnan ratkaisee käyttötarkoitus. Varsin usein ruoan maustamiseen sopii sama juoma, jota nautitaan ruoan kanssa.
Eri ohjeissa annetut alkoholijuomien määrät vaihtelevat.Yleisohjeena voidaan keittoihin lisätä 1-2 rkl/l alkoholia. Kastikkeisiin 1 rkl / 2 dl ja jälkiruokiin 1 rkl / annos. Alkoholin käytöstä marinadeissa on tässä kirjassa erillinen artikkeli.
Alkoholia voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa seuraavasti: Juoma voidaan lisätä ennen ruoanvalmistusta (ks. marinadit). Juoma voidaan lisätä valmistuksen aikana eli hauduttaa ruokaa. Juoma voidaan lisätä valmistamisen jälkeen eli maustaa alkoholilla. Neljäntenä käyttövaihtoehtona on ruoan liekittäminen. Saman ruoan valmistuksessa voidaan käyttää useampia tapoja yhdessä.
Ruokailun yhteydessä mahdollisesti nautittavat juomat on syytä valita huolella. Alkujuomana tarjottavan lasillisen tarkoituksena on herättää ruokahalua. Varsinainen ruokajuoma on yleensä viini, olut tai joku alkoholiton vaihtoehto. Vanhan etiketin mukaista sääntöä nauttia vaalean lihan kanssa rosee ja valkoviiniä tai tumman lihan kanssa punaviiniä ei välttämättä tarvitse nykyisin noudattaa. Yhä enemmän korostetaan sitä, että viini voidaan valita omien mieltymysten mukaisesti. Huolehdi siitä, että tarjolla on aina myös alkoholiton vaihtoehto (mm. jäävesi)!
Ruokailua voidaan joskus ryhdittää juhlavasti ruokaryypyllä eli snapsilla. Snapsi on pieni lasillinen kirkasta, hyvin jäähdytettyä viinaa.
Jälkiruokana voidaan nautiskella lasillisesta konjakkia tai likööriä. Myös makeita jälkiruokaviinejä tai juomasekoituksia voidaan suositella. Varsin suosittuja ovat erilaiset kahvijuomat.
Alkoholin käyttö ruoanvalmistuksessa ja ruokaillessa ei saa muodostua päätarkoitukseksi. Alkoholin tarkoituksena on lisätä hyvänolontunnetta ja tyytyväisyyttä. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja!
Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty
11.04.2014 Webmaster