Sijainti: Etusivu | Universumin lapset
pÅ svenska | in English | en français

Universumin lapset

universumin lapset

Kun nuori on teini−iässä, koko maailma on edessä. Mutkikkaammatkin asiat, monivärisyys ja monet taidot ovat kehittyneet ottamaan maailman vastaan. Osataan jo olla omaa mieltä, vaikkei se kaikkia miellyttäisikään. Osataan myös perustella omaa näkemystä.

ifiorina mosaiikki

ifiorina

Kamera muokkaa valokuvaajaa.

Rivi 1
Mustalla taustalla keltainen juuri tai lonkero kulkee alaosan poikki. Yläosassa juuren tai lonkeron yläpuolella on kirkkaankeltainen alue. Juuren tai lonkeron alla on keltainen pyöreähkö esine, jonka tunnistaa siitä, että reunat tummenevat ja keskellä on pieni hyvin voimakas keltainen kohta kuin aurinko, joka valaisee maisemaa

Nämä vierekkäiset kuvat ovat sisaruksia. Kummassakin ohut juonne alareunassa etenee myllerryksen keskellä kohti parempaa tulevaisuutta.

igeonosis mosaiikki

igeonosis

Valokuvaajan tarina on jäljitettävissä hänen jättämistään sirpaleista.

Mustalla taustalla keltainen kiiltävä alue. Alue alkaa oikeasta alareunasta ja nousee puoliväliin vasenta reunaa. Tämän yläpuolella on keltaisia juovia, jotka ikään kuin valuvat reunan yli.

Tässä myllerrys melkein nielaisee etenevän juonteen.

draszi mosaiikki

draszi

Usein erilaisuuden näkeminen ja hyväksyminen on rikastuttavaa,
mutta se ei tarkoita, että kaikkea tarvitsee hyväksyä.

rivi 2
Mustalla pohjalla alhaalla keskellä pyöreä keltainen alue. Sen oikealla puolella ylhäällä vaalea putki. Vasemman puolen peittää valkoinen tiheä ”oksisto.

Keskellä kuumaa ja laidoilla intensiivistä kihinää. Siitä on syntymässä jotain määrätietoista, hyvin organisoitunutta ja kiinteää.

idamogran mosaiikki

idamogran

Hetkemme rakentuu menneisyytemme kokemuksille.

Mustalla pohjalla keskellä tummanpunaisia alueita. Ikään kuin mustassa yössä mäkistä maisemaa valaistu punaisella valolla.

Tumma synkkyys on melkein ottanut vallan, mutta jossain taustalla yksi, iso olio hehkuu vaimeasti.

iminbari mosaiikki

iminbari

Jos haluaa tietää valokuvan merkityksen valokuvaajalle, on tunnettava hänen tarinaansa.

mustalla taustalla ylhäällä vasemmalla terävä kolmio, joka jatkuu tummana alas asti. Takana keskellä keltaista ikään kuin maisemaa, jossa on kiviä ja renkaita.

Vasemmalla orastaa jotain terävää, kovaa ja täsmällistä. Pystyykö se tyynnyttämään vallitsevan vulkaanisen möyrinnän?

vulcain mosaiikki

vulcain

Valokuva rakentuu kerroksittain kuin sipuli, josta voi aina löytää uusia ulottuvuuksia.

Vasemmalla melkein mustaa ja oikealla keltaista, joka muuttuu lähes valkoiseksi. Alhaalta oikealta nousee tumma juova vasemmalle ylös. Juovan alaosasta lähtee oikealle ylös kirkkaita putkimaisia ”oksia.

Näyttää siltä, että terävä, kova ja täsmällinen on sulamassa, polttavalle kuumuudelle ei voi mitään.

koboli mosaiikki

koboli

Aina ei voi rakastaa,
voi vain olla uskollinen
Guy de Maupassant

Vaaleankeltaisia pyöreähköjä alueita. Alhaalla lähes keskellä on valkoinen alue, joka nousee ylöspäin. Väreinä myös tummaa ja pinkkiä.

Jäljellä on hehkuvaa massaa, joka yllättäen rupeaa järjestäytymään selkeäksi virtaukseksi ylös oikealle. Jossain on liikkeelle saattavaa voimaa.

asolaria mosaiikki

asolaria

Valokuvien omintakeisuus on erilaisuutta. Erilaisuuden näkeminen ja hyväksyminen voi rikastuttaa omaa elämää .

3 rivi
Mustalla taustalla vinoittain oleva vaaleanharmaa laatikko, jonka paksuista seinämistä osa on sumeita. Vain vasemmalla alhaalla on selkeämpää muotoa ja muu on sumeaa. Kuvan vasemmasta alareunasta alkaa putkimainen alue, joka kaartaa oikealle ylös ja muuttuu ensin utuiseksi ja sitten valkoiseksi. Oikeassa yläreunassa näkyy hieman keltaista.

Kaikki kiteytyy ja jähmettyy kultaisen ytimen ympärille, silti koko hökötys on menossa jonnekin.

coruskant mosaiikki

coruskant

Valokuvalle on tarjolla tekstivastine, joka kuvailee sen, ja joka voi auttaa sisällön ymmärtämistä.

Mustalla taustalla hieman vasemmalla keskellä neljä keltaista aluetta, joiden ympärillä on punaista, joka muodostaa pyöreän yhtenäisen alueen. Tämän yläpuolella ja oikealla puolella vaaleanruskeaa alaosasta punaista harsomaista aluetta, jossa ylhäällä on valkoinen kohta.

Paino lisääntyy, kaikki hidastuu ja jäähtyy, mutta liike jatkuu melkein huomaamatta edelleen.

ikashyyk mosaiikki

ikashyyk

Abstraktin ymmärtäminen ei aina ole sen tarkoitus. Siksi se onkin suuri haaste.

Mustalla taustalla ylhäällä oransseja ja alhaalla kirkkaankeltaisia isoja vahvoja muotoja. Alaosan epätasaiset putkimaiset muodot kulkevat kuvan poikki loppuen hieman ennen oikeaa reunaa. Kirkkain vaaleankeltainen alue on vasemmalla alhaalla.

Alkaa leimuta, pyörteet lisääntyvät, ei tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi. Ihan kuin elämässä.

idagobah mosaiikki

idagobah

Valokuva voi erilaisuudessaan olla myös itsekkyyttä, joka menee yhteisöllisyyden ulkopuolelle.

Sarjan vähäeleisimpiä kuvia. Musta tausta. Vasemmassa reunassa keltainen pallomainen alue. Vasemmasta alareunasta keskelle puoliväliin ulottuva valkoinen viiva, josta ylös vasempaan yläreunaan kulkee ohut punainen viiva.

Palo hiipuu, kovuutta ilmenee, pimeys ottaa vallan.

icentauri mosaiikki

icentauri

Tietomme ja käsityksemme ovat yhteisömme muokkaamia.

4 rivi
Mustalla taustalla ylhäältä melkein koko kuvan täyttävä puoliympyrä, jonka yläpinta on kuin harmaata aamun usvaa. Keskellä reunan yläpuolella valkoinen oranssiksi muuttuva ympyrä ikään kuin aurinko nousemassa usvan keskellä. Reunan alapuolellakin on samaisia alueita, mutta niissä usvassa on hieman vihertävä sävy.

Monen lujan kalvon alla, kaarien vankina, hehkuu jokin hyvin kirkkaasti.

amustafar mosaiikki

amustafar

Iloitse sielu,
kaikesta hyvästä mitä on.
katso päivien hyviin hetkiin,
älä suruun ja murheeseen huku
Tero Kokko 8.9.97

Mustalla taustalla oikealla koko kuvan ylittävä valkoinen kolmiomainen alue, jonka yläreunasta vasemmalle lähtee punatiilen sävyinen lähes kaksi- kolmasosaa kuvasta täyttävä alue. Alueessa on kolmiomaisia eri sävyisiä kohtia ja keskellä on täysin musta kohta.

Nyt on järjestystä, kolmiot pitävät valtaa, mutta nekin ovat pahasti naarmuttuneita.

taltair mosaiikki

taltair

Ikä on muuttanut ja muokannut meitä. Muutokset vaikuttavat siihen, miten ja mitä haluamme katsoa enemmän kuin siihen, miten katsomme .

Mustalla taustalla alhaalta keskeltä kulkee melkein vaakasuora punainen alue vasemmalle. Vasemmalta kulkee ylöspäin viivamaisia alueita, joissa on vihreää ja vahvan vaaleansinisiä juovia yli kuvan. Oikealla ennen reunaa on valkoisia pallomaisia alueita päällekkäin, kuin heijasteita.

Vahva, kylmä sininen on ottamassa paikkansa. Tuli on katoamassa, mutta valoa on silti jäljellä.

caladani mosaiikki

caladani

Valokuvaajalla ei ole suhdetta kuvaamiseen, vaan siihen, mitä kuvaa.

Mustalla taustalla oikeaa puolta hallitsee vaalea hieman kellertävä alue. Sen yläpuolella on vaalea iso alue ja samanlainen on myös vasemmalla puolella. Molemmat vaaleat alueet ovat korkeussuunnassa keskellä. Ylhäältä vasemmalta kulkee vaalea putkimainen alue kaartaen yläosan poikki oikealle ja kohti oikeaa reunaa tullessa häviten usvamaiseksi. Keskeltä putken alta lähtee valkoinen ohut harmaa nuoli, joka loppuu alhaalla oikealla olevaan vaaleaan alueeseen.

Nyt valokeilaan on joutunut se itu, josta kaikki uusi kasvaa.

chulaki mosaiikki

chulaki

Valokuva luo mahdollisuuden vangita suhteita ja ulottuvuuksia.

mustalla taustalla ylhäällä vasemmalla kaksi valkoista aluetta, jotka heijastuvat yläosan muodoista. Osa pinnoista on valkoisia. Vasemmalla alhaalla utuisella taustalla on keltainen pallo. Sen takana alhaalla on keltainen paksu putki, joka osuu oikeaan alareunaan.

Vanhojen väsyneiden loisteiden keskelle on syntynyt häiriö, uusi kipinä.

getren mosaiikki

getren

On turvattava Jumalaan, mutta
silti jatkettava soutamista.
Venäläinen sananlasku.

Mustalla taustalla usvaisia vaaleita osittain jopa valkoisia pilviä kuin kuva universumista. Vaihtoehtoisesti keskellä vaalea ihminen kädet levällään kuvattuna ylhäältä.

Nämä hitaat voimat kohtaavat kuin mannerlaatat. Kaikki muuttuu verkkaisesti, mutta rajujakin roiskeita voi syntyä milloin vain.

ahoth mosaiikki

ahoth

Valokuvaaja haluaa avata omaa maailmaansa ja näin rikastuttaa sinun maailmaasi.

rivi 5
Punertavaa, joka muuttuu vaaleanruskeaksi. Sen keskellä vaalea pallo. Keskelle lähtee kellertävä juova, joka muuttuu mustaksi alaspäin kulkevaksi juovaksi. Keskeltä ylhäältä lähtee vaaleanharmaa alue kohti oikeaa alareunaa.

Kaikki pyörii kauniisti kuin hitaassa valssissa, mutta läsnä on myös siriseviä säröjä ja tyhjiä kohtia.

avegalle mosaiikki

avegalle

Jos valokuvan ja katsojan välillä ei ole yhteyttä, valokuva jää ontoksi.

Vaaleansinisellä utuisella taustalla oikealta ylhäältä kulkee valkoinen paksu juova keskelle kuvaa muuttuen ensin harmaaksi ja lopulta mustaksi. Jatkuu vaaleana kuvana alareunaan asti. Keskellä olevasta vaaleasta alueesta lähtee ylös vasemmalle musta palkki. Keskellä on putkimainen osuus kohti vasenta reunaa , jossa on puolipyöreä vaalea alue, jonka sisällä on musta neliömäinen esine.

Tästä voi kehkeytyä vahva konstruktio, mutta kitka on selvästi läsnä ja nähtävissä.

anarn mosaiikki

anarn

Minulle valokuvan merkitys on syntynyt jo aiemmin.

mustalla taustalla edestä vasemmalta lähtee punertava nauha yli keskialueen. Sen takaa nousee saman värinen paksumpi hieman piikikäs nauha keskelle yläreunaan. Aivan vasemmassa reunassa ohut harmaa nauha lähtee vasemmalle ylös osuen melkein vasempaan reunaan. Taustalla on utuisia eri punaisen keltaisia usva alueita.

Terävän kiilan johdolla uusi järjestys vyöryy näkyviin.

myellowston mosaiikki

myellowston

Abstrakti valokuva voi herättää ajatuksia ja antaa katsojan päättää, onko sillä merkitystä.

Mustalla taustalla vasemmalta alhaalta ylös yli puolenvälin kulkee sinisellä pohjalla mustien ylöspäin olevien juovien nauha, jossa myös valkoista. Keskeltä alaspäin, ei ihan alareunaan, suora valkoinen ”viiva”. Oikealla keskellä melkein koko kuvan alalta on pystysuora vihreä leveä usvainen viiva alas asti, josta lähtee ohut viiva kohti keskellä olevaa valkoista aluetta.

On riittävän viileätä, jotta vihreä voi astua esiin uutena elementtinä.

mordos mosaiikki

mordos

Katsojan oikeus on luoda omia näkemyksiä, jotka rikastuttavat valokuvan tarinaa.

Mustataustainen kuva, jossa oikeassa reunassa ohuesti sinistä usvaa. Vasemmalla alhaalla keskellä kellertävä soikiomainen alue, jonka yllä kiemurtelee vihreä usvainen viiva melkein yläreunaan.

Vihreä karkaa matkalle ja leviää laajalle.

avorlon mosaiikki

avorlon

Abstrakti on haaste Ihmiselle, sillä ihminen haluaa löytää merkityksen näkemälleen.

rivi 6
Vasen puoli on kuin vaaleansininen vesiputous, jonka päällä leijailee valkoisia jääpalamaisia pienehköjä kappaleita. Ne ikään kuin kasvavat puumaisesti ylöspäin. Yläosassa kappaleita on harvemmassa mutta laajemmalla alueella kuin alaosassa. Ne leviävät kuin lehtipuun oksat. Alhaalla lähtee toinen yhtä paksu vaakasuuntainen paloista koostuva puu. Se on mustaa taustaa vasten ja tummempi kuin toinen. Ikään kuin valo olisi tullut palojen läpi. Oikealla nousee ohut sininen usvaviiva ylöspäin.

Lähikuvassa näkyy jääkiteitä ja vaimeata valoa kylmenemisen seurauksena.

gaina mosaiikki

gaina

Uskomukset ja traditiot vaikuttavat valokuvan näkemiseen, vaikka kyse on sinun kokemuksestasi kuvasta.

Mustalla taustalla alareunasta nousee metallisia paksuja tankoja, joissa on valkoisia alueita. On epäselvää, mikä on taustaa ja mikä heijastetta. Ylhäällä keskellä on keltaisen valkoinen alue, joka voi olla taustaa tai heijastetta. Vasemmassa yläkulmassa on taustalla punaista. Oikealla on pienehkö keltainen hieman pitkulainen alue. Sielläkään harmaammassa alueessa ei tiedä, onko se taustaa vai ei. Yksi mahdollisuus on, että etualalla on metallista ”aitaa,” sen alaosassa on tummaa maata ja yläosassa punaisia ja keltaisia valoja yössä.

Yllättäen kaikki järjestyy jäykäksi, staattiseksi konstruktioksi. Se ehkä pyörii hitaasti.


<< Näetko sitä | Saavutettavuuden historia >>
Etusivu

Tero Kokko   |   Rapakivenkuja 1 C 45   |   00710 Helsinki, Suomi-finland
Puh: 040-5594 739   |   saavutettavuus [at] omat.fi   |   www.terokokko.fi
Saavutettavuus fb

palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja