PAAVO PUHAKKA
Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää, minkälaisia välineitä valitset itsellesi. Seuraavassa muutamia seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun olet hankkimassa välineistöä keittiöösi.
Yksinkertainen on kaunista. Monimutkaiset hienoudet ovat monasti käytännössä kömpelöitä. Vankat, selkeät perusvälineet ovat paras ja turvallisin vaihtoehto.
Ensinnäkin tarvitaan riittävä määrä erikokoisia kattiloita ja vuokia. Käytäntö ja omat ruoanlaittotottumukset sanelevat nämä. Varaa käyttöösi tarpeeksi tilavia astioita. Ruoanlaittoa helpottaa kun astioita ei tarvitse käyttää aivan täysinä. Ruokaa on helppo käsitellä tilavassa astiassa (esim. kiinalainen wokkipannu on kätevä).
Välineiden materiaali on tärkeä. Paistamisessa ei mikään voita valurautaisia pannuja ja patoja. Niiden huoltamisessa on muistettava, ettei puhdistuksessa käytetä saippuaa, ja että ne kuivataan kuumalla liedellä. Muuten erilaiset pinnoitetut astiat ovat käteviä. Niitä käytettäessä on muistettava, ettei metallisia kauhoja ja lastoja voi käyttää. Ne saattavat vaurioittaa astian pintaa. Käytä tällöin puisia tai muovisia välineitä. Puhdistuksen kannalta muoviset astiat ovat hankalia, sillä mm. konepesussa ne eivät puhdistu kunnolla. Sensijaan teräksiset ja pinnoitetut astiat voi huoleti pestä myös koneessa.
Jos pakastat ruokia, valitse vuokia, jotka sopivat tähän tarkoitukseen. Mikrouunin käyttäjien kannattaa kysellä astioita, joissa ruoka voidaan siirtää suoraan pakastimesta mikroon. Pidä veitsesi terävinä. Terävä veitsi on turvallisempi kuin tylsä. Saatavissa on hyviä, helppokäyttöisiä veitsenteroittimia.
Kuvateksti
Myös veitsen koko on ratkaiseva; iso leikkuuveitsi on toimivampi kuin pieni, kun sen käytön oppii. Esimerkiksi paloittelussa ja viipaloinnissa iso veitsi on huomattavasti pientä turvallisempi.
Hankkiessasi varusteita keittiöösi, ota huomioon myös niiden sijoittaminen. Esimerkiksi kattilasarjat mahtuvat pienempään tilaan kuin monet erilaiset kattilat. Pidä useimmin käyttämäsi välineet helpoimmin saatavilla.
Keittiöön on tarjolla myös paljon erilaisia kodin pienkoneita. Näiden valinnassa kannattaa olla harkitsevainen. Kone, josta on todella hyötyä, jota käytät usein, ja joka on helppo sijoittaa keittiöösi, kannattaa hankkia. Hyvä yleiskone, jonka käytön opettelee perusteellisesti, on suuri apu. Kiinnitä koneita valitessasi huomiota myös niiden puhdistettavuuteen.
Keskeinen väline hyvälle kokille on riittävän suuri ja tukeva leikkuulauta. Puinen leikkuulauta on ennen ensikäyttöä käsiteltävä ruokaöljyllä. Pidä välineesi puhtaana ja huolla niitä, niin niistä on sinulle iloa pitkäksi aikaa. Kunnollinen valaistus sekä astioiden ja pintojen värivalinta helpottavat heikkonäköisen työskentelyä.
ruokailun historia
Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ...
Lue lisää
Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ...
Lue lisää
Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta
Flambeeraus:... ...
Lue lisää
Eri maiden ruokakulttuureja
Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ...
Lue lisää
NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON
LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA
Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen.
* Pidä... ...
Lue lisää
MITTATAULUKOT
1 dl =7 rkl
1 rkl =3 tl
1 tl =5 ml
Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl
tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl
Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ...
Lue lisää
Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä
LIHA
LIHAN KEITTÄMINEN
* Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ...
Lue lisää
PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN
LEENA NORDSTRöM
Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ...
Lue lisää
Hygienia ruoanvalmistuksessa
LEENA NORDSTRöM
Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ...
Lue lisää
Pakastaminen ja pakasteiden käyttö
TIMO KUOPPALA
Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ...
Lue lisää
Mausteet ja maustaminen
LEENA NORDSTRöM
Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ...
Lue lisää
Alkoholi ruoanvalmistuksessa
PAAVO PUHAKKA
Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ...
Lue lisää
ETIKAT JA BALSAMIETIKAT
LEENA NORDSTRöM
Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina
Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia
Säilöntäliemen ainesosat:... ...
Lue lisää
Grillaaminen
TIMO KUOPPALA
Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ...
Lue lisää
RUOAN KEVENTäMINEN
PAAVO PUHAKKA
Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ...
Lue lisää
<< Mittataulukot | Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja