Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Hyvillä välineillä | Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen

Oikeat työvälineet ruoanvalmistukseen

< >

PAAVO PUHAKKA

Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää, minkälaisia välineitä valitset itsellesi. Seuraavassa muutamia seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun olet hankkimassa välineistöä keittiöösi.

Yksinkertainen on kaunista. Monimutkaiset hienoudet ovat monasti käytännössä kömpelöitä. Vankat, selkeät perusvälineet ovat paras ja turvallisin vaihtoehto.

Ensinnäkin tarvitaan riittävä määrä erikokoisia kattiloita ja vuokia. Käytäntö ja omat ruoanlaittotottumukset sanelevat nämä. Varaa käyttöösi tarpeeksi tilavia astioita. Ruoanlaittoa helpottaa kun astioita ei tarvitse käyttää aivan täysinä. Ruokaa on helppo käsitellä tilavassa astiassa (esim. kiinalainen wokkipannu on kätevä).

Välineiden materiaali on tärkeä. Paistamisessa ei mikään voita valurautaisia pannuja ja patoja. Niiden huoltamisessa on muistettava, ettei puhdistuksessa käytetä saippuaa, ja että ne kuivataan kuumalla liedellä. Muuten erilaiset pinnoitetut astiat ovat käteviä. Niitä käytettäessä on muistettava, ettei metallisia kauhoja ja lastoja voi käyttää. Ne saattavat vaurioittaa astian pintaa. Käytä tällöin puisia tai muovisia välineitä. Puhdistuksen kannalta muoviset astiat ovat hankalia, sillä mm. konepesussa ne eivät puhdistu kunnolla. Sensijaan teräksiset ja pinnoitetut astiat voi huoleti pestä myös koneessa.

Jos pakastat ruokia, valitse vuokia, jotka sopivat tähän tarkoitukseen. Mikrouunin käyttäjien kannattaa kysellä astioita, joissa ruoka voidaan siirtää suoraan pakastimesta mikroon. Pidä veitsesi terävinä. Terävä veitsi on turvallisempi kuin tylsä. Saatavissa on hyviä, helppokäyttöisiä veitsenteroittimia.

kattilasta koskettava
Kuvateksti

Myös veitsen koko on ratkaiseva; iso leikkuuveitsi on toimivampi kuin pieni, kun sen käytön oppii. Esimerkiksi paloittelussa ja viipaloinnissa iso veitsi on huomattavasti pientä turvallisempi.

Hankkiessasi varusteita keittiöösi, ota huomioon myös niiden sijoittaminen. Esimerkiksi kattilasarjat mahtuvat pienempään tilaan kuin monet erilaiset kattilat. Pidä useimmin käyttämäsi välineet helpoimmin saatavilla.

Keittiöön on tarjolla myös paljon erilaisia kodin pienkoneita. Näiden valinnassa kannattaa olla harkitsevainen. Kone, josta on todella hyötyä, jota käytät usein, ja joka on helppo sijoittaa keittiöösi, kannattaa hankkia. Hyvä yleiskone, jonka käytön opettelee perusteellisesti, on suuri apu. Kiinnitä koneita valitessasi huomiota myös niiden puhdistettavuuteen.

Keskeinen väline hyvälle kokille on riittävän suuri ja tukeva leikkuulauta. Puinen leikkuulauta on ennen ensikäyttöä käsiteltävä ruokaöljyllä. Pidä välineesi puhtaana ja huolla niitä, niin niistä on sinulle iloa pitkäksi aikaa. Kunnollinen valaistus sekä astioiden ja pintojen värivalinta helpottavat heikkonäköisen työskentelyä.


Vanha postikortti keittiöväestä

Ruokailun historia

ruokailun historia Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ... Lue lisää

Lihalajitelma lautasella

Ruokavuosi

Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ... Lue lisää

Grillattu lihaannos

Ruokasanasto

Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta Flambeeraus:... ... Lue lisää

Grillattu

Eri maiden ruokakulttuureja

Eri maiden ruokakulttuureja Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ... Lue lisää

Ruoanvalmistusta hellalla

Niksejä ja vinkkejä ruoanlaittoon

NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen. * Pidä... ... Lue lisää

Mausteet

Mittataulukot

MITTATAULUKOT 1 dl =7 rkl 1 rkl =3 tl 1 tl =5 ml Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ... Lue lisää

Ruoan esikäsittely

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä LIHA LIHAN KEITTÄMINEN * Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ... Lue lisää

hunajabroileri

Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan

PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN LEENA NORDSTRöM Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ... Lue lisää

purjon esikäsittely

Hygienia ruoanvalmistuksessa

Hygienia ruoanvalmistuksessa LEENA NORDSTRöM Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ... Lue lisää

ruuanvalmistusta

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö TIMO KUOPPALA Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ... Lue lisää

Kanavarras

Mausteet ja maustaminen

Mausteet ja maustaminen LEENA NORDSTRöM Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ... Lue lisää

Sinappi

Sinappi

Sinappi Vaikka sinappia käytetään usein lähinnä pöytämausteena, se on loistava yleismauste. Sinappi sopii hyvin ruoanlaittoon, sillä se antaa... ... Lue lisää

Kirkas lihaliemi

Alkoholi ruoanvalmistuksessa

Alkoholi ruoanvalmistuksessa PAAVO PUHAKKA Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ... Lue lisää

Tomaattiviipaleet

Etikat ja balsamietikat

ETIKAT JA BALSAMIETIKAT LEENA NORDSTRöM Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia Säilöntäliemen ainesosat:... ... Lue lisää

Grillattua

Grillaaminen

Grillaaminen TIMO KUOPPALA Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ... Lue lisää

Pate

Ruoan keventäminen

RUOAN KEVENTäMINEN PAAVO PUHAKKA Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ... Lue lisää


<< Mittataulukot | Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja