Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Ruoan keventäminen

Pate

PAAVO PUHAKKA

Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja erityisruokavalioiden vaatimia muutoksia voi kukin tehdä itse. Tällöin on kuitenkin muistettava, että muutokset saattavat vaikuttaa ruokien koostumukseen ja kypsymisaikoihin.

Seuraavassa joitakin vinkkejä, joilla ruokia voi keventää. keventäminen koskee ruokien rasva , suola ja sokeripitoisuuksia sekä energian saantia.

Tehokkain tapa keventämiseen on ruokamäärän säännösteleminen. Kohtuullinen määrä ruokaa ja voit syödä hyvällä omalla tunnolla normaalia ruokaa. Ruoka aineallergiat ovat tietysti asia erikseen.

Rasvoissa voit korvata voin halutessasi kasvisöljyillä tai kasvisrasva voisekoituksella. Hyviä öljyjä ovat esimerkiksi kotimainen rypsiöljy sekä ulkomainen oliiviöljy. Mikäli käytät ns. kevytrasvoja, ota selvää niiden käyttäytymisestä kuumentamisessa.

Suola ei ole valmistusaine, joten sitä ei kannata käyttää liikaa. Vähäsuolaiseen ruokaan tottuu melko nopeasti. Monet raaka aineet ja maustesekoitukset sisältävät suolaa, joten lisäsuolan laittaminen ei ole aina tarpeen. Maista ruokaa aina ennen suolan lisäämistä. Suolan voi korvata myös erilaisilla mausteilla.

Sokerin sijasta voi ruoanlaitossa käyttää kalorittomia makeutusaineita. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin usein käyttömäärärajoituksia. Kaikki makeutusaineet eivät myöskään kestä kuumennusta. Sokerin vaihtaminen johonkin makeutusaineeseen tai sen vähentäminen saattavat vaikuttaa ruoan koostumukseen ja kypsymisaikaan.

Ruoasta saatavan energian määrää voidaan rajoittaa monin tavoin. Ruoan määrän ohella kannattaa kiinnittää huomiota sen koostumukseen sopivasti lihaa tai kalaa ja runsaasti kasviksia. Leivän ja sille levitettävän rasvan laatu ja määrä sekä ruokajuomat voivat keventää ateriaa. Keittäminen on aina kevyempi vaihtoehto kuin paistaminen.

Tärkeintä on, että syöt ruokasi hyvällä omallatunnolla ja nautit siitä!

Ruokaohjeet

  • Ruoan keventäminen


* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 11.04.2014 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0