Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä.
Tuulihattuleivonnainen, joka sisältää vaniljakiisseliä ja kermaa.
Ruokalista, jolta tilataan haluttu ruoka. Keittiö valmistaa ruokia tilauksen mukaan.
Punalevävalmiste, jota käytetään liivatteen sijasta. Kasvisruokailijoiden suosima, koska liivate on eläinperäinen tuote.
Aioli, Ajoli. Provencelainen valkosipulilla maustettu majoneesi, jonka valmistukseen käytetään mm. kananmunan keltuaisia, valkosipulia ja öljyä.
Tulitikkumaisiksi leikattuja vihanneksia, joita kutsutaan myös nimellä julienne.
Sillilajista sardelli (Engraulis encrasicholus) käytetty nimi. Nimellä kutsutaan myös sardellista tai kilohailista valmistettua, maustetussa liemessä kypsytettyä ja tölkitettyä säilykettä.
Saksalainen omenaa, mantelia ja rusinaa sisältävä leivonnainen.
Sana appelsiini tarkoitti keskiajan saksan kielessä kiinalaista omenaa.
Sveitsiläinen juusto, jota käytetään mm. pastoihin ja gratiineihin.
Ranskaksi uunissa paistettu
Ranskaksi luonnontilassa, luonnon mukaan, ilman kastiketta, lisäkkeitä tai täytettä. Esim. munakas naturel on munakas ilman täytettä. .
Kanssa. Esim. kahvin kera tarjottava likööri tai konjakki. Kutsussa tarkoittaa, että voi tulla seuralaisen kanssa.
Viinietikalla, pippurilla ja yrteillä (esim. rakuunalla) maustettu voista ja munankeltuaisista tehty kastike.
Ranskaksi Bebee. Sokerikuorrutuksella päällystetty murotaikinaleivos, jossa on täytteenä vaniljakiisseliä.
Voista, jauhoista ja maidosta tehty valkoinen peruskastike, valkokastike.
Venäjäksi babka. Slaavilaisissa maissa käytetty nimitys hienosta leivonnaisesta, joka on valmistettu vehnätaikinasta ja kostutettu rommilla.
Aasialainen makea leivonnainen, joka on valmistettu filotaikinasta. Täytteenä on manteli-pähkinämurskaa. Leivonnainen on kuorrutettu hunajalla tai siirapilla.
Italiaksi aceto balsamico. Rypäleistä keittämällä ja käyttämällä tehty viinietikka.
Intiasta tuleva aromaattinen, pitkäjyväinen ruokariisi.
Kermavanukas. Kermasta, keltuaisista ja liivatteesta tehty kylmä jälkiruoka
Paistettu tai pariloitu häränfileepihvi
Pehmeä, keskirasvainen ja kiinteä kermajuusto, joka on alunperin Lombardian maakunnasta Italiasta.
Puolalainen pataruoka, joka sisältää vähintään viittä lihaa.
Manteleista, munanvalkuaisesta ja sokerista tehty keksi
Venäläinen pieni jauhelihapihvi
Istumajärjestys
Tattari- ja vehnäjauhoista valmistettu hiivalla kohotettu makeuttamaton ohukainen, jota tarjotaan tavallisesti mädin, voisulan ja smetanan kanssa. Se kuuluu Venäjällä laskiaisperinteeseen.
Bocuse Paul s. 1926, Kuuluu Vanhaan ravintolasukuun. Hänet tunnetaan erityisesti lyonilaisen keittiön uudistamisesta. Hän ei kuitenkaan vienyt uuden keittiön linjauksia liiallisuuksiin. Joka toinen vuosi järjestetään Bocuse d'Or -kokkikilpailu. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1987.
Muhennoksella täytetty pieni leivonnainen
Provencelainen kala-äyriäiskeitto. Bouillabaissea tarjoillaan Ranskassa siten, että liemi tarjotaan erikseen.
Keittämällä kypsennetty makkara, joka tarjotaan paistettuna tai grillattuna.
Ranskalainen keskirasvainen valkohomejuusto. Juuston pinnalla on ohut vitivalkoinen homekerros. Sisältä juusto on kermanvärinen. Tätä juustoa valmistetaan myös Suomessa.
(Brioche) Pienessä vuoassa paistettu runsaasti voita ja munia sisältävä leivonnainen.
Kananpoika, joka kasvatetaan teuraspainoon noin kuudessa viikossa. Broileria on tarjolla erilaisina osina joko valmiiksi kypsennettynä tai raakana.
Brunch. Aamupäivällä syötävä kevyt aamiaislounas. Juomana usein samppanjaa tai hedelmämehua.
Meksikolaisia tulisia tortillanyyttejä
Maitokahvi
Maustekastike tai maustevoi. Pohjana voi olla béarnaisekastike.
Ranskalainen keskirasvainen valkohomejuusto Camembertin kylästä.
Putkimakaroneja tai jauhelihatäytteisiä makaronirullia tarjotaan gratinoituna kerma- tai tomaattikastikkeen kera.
Herkkusieni. Ranskassa tarkoittaa yleisesti sientä.
Kääretorttu viipaleilla vuoratussa vuoassa hyydytetty kermahyytelö, joka kumotaan tarjoiluastiaan (esim charlotte russe).
Härän sisäfileen keskiosasta leikattu pihvi. Nimetty René de Chateaubriandin mukaan.
Kova, kuivapintainen ja koloton kellertävä täysrasvainen juusto. Cheddar on Ison-Britannian tunnetuin ja eniten valmistettu juusto. nimi tulee Cheddarin kylästä Lounais-Englannissa. Käytetään salaatteihin, raastettuna kastikkeisiin ja gratiineihin. Yhdysvalloissa valmistettavista juustoista valtaosa on erilaisia cheddarin muunnelmia.
Alunperin espanjalainen papu- lihamuhennos
Kiinalainen ruoka, jossa on liha- ja kasvissuikaleita kastikkeessa.
Kreikkalainen fetasalaatti, jossa on mm. oliiveja ja sipulia.
Tomaattisoseella maustettu bearnaisekastike
Kerrosleipä, jossa on lihaa, salaattia ja majoneesia.
Kirkas lihaliemi. Naudan ydinluista ja potkista mausteiden ja juuresten kanssa keitetty liemi, joka on kirkastettu munan valkuaisella.
Kukkoa viinissä
Jälkiruoka-annos, joka tarjotaan pienessä annosmaljassa
Pohjois-afrikkalainen ruokalaji (kuskus), jossa vehnäsuurimoita tarjotaan höyrytettynä liha- tai kasviskastikkeen kera.
Täytetty ohukainen (kreppi)
Voisarvi
Keittiö, keittotaito, ruoanvalmistustapa esim. ranskalainen keittiö
Kylmä, maustettu kastike, joka tehdään viinillä ja sitruunamehulla maustetusta herukkahyytelöstä. Tarjotaan lintu- ja riistaruokien kera.
Paistamisen jälkeen pannusta otetaan loput maut irti laittamalla siihen nestettä.
Viini kaadetaan varovasti karahviin niin, että sakka jää pulloon.
Sakea maustettu kastike, johon kastetaan esim. kasviksia tai leipäpaloja.
Dolmades. itämainen riisillä ja lihalla täytetty viininlehdistä tai kaalinlehdestä tehty kääryle.
Perunasose, jossa on mm. kananmunaa. Tarjotaan uunissa kypsennettynä, pursotettuna tai muotoiltuna.
Kova ja runsaasti sitkoainetta sisältävä, Välimeren maissa viljeltävä vehnälajike, jota käytetään pasta- ja makaronituotteisiin.
Etelä-amerikkalaisia tulisia lihapiirakoita
Öljy ja vesi saadaan sekoittumaan toisiinsa ja muodostamaan emulsio eli vesi-öljyseos.
Meksikolaisia vahvasti maustettuja eri tavoin täytettyjä tortilla kääröjä
Salaatti, jolla on hieman kitkerän makuiset lehdet.
Alkuruoka
Naudan ulkofileestä valmistettu pariloitu välikyljys
Väliruoka
Paistettu ohut liha- tai kalaleike
(1846-1935) mestarikokki joka vaikutti suuresti ranskalaisen keittiön nousuun. Pidetään nykyaikaisen keittotaidon luojana.
Tulisia meksikolaisia tortilla kääröjä, joissa on erilaisia täytteitä.
Ruskea melassia sisältävä sokeri
Nauhamainen, ohut makaroni.
Luuton selkäliha, seläke tai kalan selkäruodosta pitkittäissuuntaan irrotettu puolikas
Irrottaa kalan liha selkäruodosta pitkittäissuunnassa.
Lähi-idästä ja Kreikasta tuleva paperinohut vehnätaikina. Siitä tehdään makeita (mm. baklava) ja suolaisia leivonnaisia.
Flambeeraus eli alkoholilla liekittäminen tarkoittaa ruoan maustamista alkoholilla.
Kun sana on ruoan nimessä, tarkoittaa, että tarjotaan pinaatin kanssa.
Fond., Lihasta, kalasta tai kasviksista tehty vahva liemi.
Fondue, sveitsiläinen juustoruoka. Sulatetusta juustosta, valkoviinistä ja mausteista tehty kuuma juustomassa, johon kastetaan leipäkuutioita. Voi olla myös fondyypadassa öljyssä kypsennettyjä pieniä liha- ja kasviskuutioita, jotka kastetaan kastikkeeseen ennen syömistä.
Haudutetaan rasvassa esim. sipulia. Puhutaan myös kuullottamisesta.
Viillokki, keitettyä kanaa tai lihaa vaaleassa kastikkeessa.
Pieni, keitetty liha- tai kalamurekepyörykkä.
Liha tms. kastetaan frityyritaikinaan ja kypsennetään upporasvassa. keittämällä.
Juusto- tai munavaahdosta tehty jälkiruokahyytelö
Meren hedelmät eli simpukat, äyriäiset ym. pienet merieläimet
Savustettu
Kylmä kasviskeitto
Kylmä vihannessosekeitto
Latinaksi liivate. Liivate on eläinkunnasta peräisn oleva lisäaine (valkuaisaine). Sitä käytetään hyytelöimisaineena. Liivatetta on saatavana ohuina levyinä tai jauheena.
Piparkakku
Päällystää. Kuorrutetaan sokerilla tai kiillotetaan annoksen pinta esim. voisulalla tai lihaliemellä.
Simpukan muotoisia pastakierukoita tai pastataikinan tapaisesta taikinasta valmistettuja pyöryköitä, jotka tarjotaan mm. tomaattisoseen ja juustoraasteen kanssa.
Herkkusuu tai viinintuntija
Tuoresuolattu eli vähän suolattu kala. Tuoresuolauksessa kala maustetaan merisuolalla, ripauksella sokeria, pippurilla ja yrteillä (tilliä). Kala saa maustua ainakin vuorokauden painon alla.
Kuorineen jauhettuja vehnäjauhoja, joista käytetään myös nimeä täysjyvävehnäjauhot tai kokojyväjauhot. Nimi tulee kasvisruoan puolesta puhuneen Sylvester Grahamin (1794-1851) mukaan.
Uunissa tai grillissä valmistettava kastikkeella, juustolla tms. päällysteellä kuorrutettu liha-, kala-, tai kasvisruoka.
Ruskistaa tai kuumentaa nopeasti (kypsää) leivitettyä lihaa, kalaa tai vihanneksia.
Tuote on marinoitu tai voidellaan öljyllä ja paistetaan parilalla tai grillillä.
Valkosipulilla maustettu meksikolainen avokadotahna
Unkarilainen liha-paprikakeitto tai lihasta, paprikasta, sipulista, tomaatista ja mausteista valmistettu höystö
Toiselta puolelta paistettu muna, jonka keltuainen on sisältä pehmeä.
Lihasta tai kalasta valmistettu muhennos
Arabialaisten säädösten mukaan tehtyä ruokaa.
Itämainen makeinen, joka on valmistettu jauhetuista seesaminsiemenistä, seesamiöljystä ja sokerista.
Ranskaksi foie gras. Hanhen maksasta valmistettu riista- tai liharuokien lisäke.
Suikaloitu käyttämällä hapatettu valkokaali
Ruisjauhoista hapattamalla valmistettu leipä. Leivälle saadaan happamuus myös lisäämällä taikinaan esim. etikka- tai sitruunahappoa.
Vihreitä pieniä papuja
Kypsentää ruoka-ainetta miedossa lämmössä kannen alla siten, ettei sen rakenne hajoa.
Leivosvuoassa tehty erilaisia täytteitä sisältävä murotaikinaleivonnainen
Tuote on kypsennetty grillillä tai parilalevyllä ilman rasvaa tai öljyseosta. Jottei tuote juuttuisi parilaan kiinni, siihen voi ripotella hieman hienoa suolaa.
Hollandaisekastike, sauce hollandaise. Kastike, jossa munankeltuaisiin on sekoittamalla lisätty sulaa voita ja maustettu sitruunamehulla.
Hors d'ouvre, alkupalat, aterian ensimmäinen kevyt ruokalaji
Alkupalat
Skotlantilainen lampaanlihakeitto, jossa on vihanneksia, runsaasti sipulia ja ohraryyniä.
Survinastia, jossa survimen (petkele) avulla hienonnetaan esim. pippuria tai mausteita.
Kuivata ulkoilmassa. Näin tehdään esim. parman kinkku.
Ruoka on maustettu curryllä ja tarjotaan riisin kanssa.
Suikaloiduista vihanneksista, keitetystä lihasta ja majoneesista tehty salaatti
Parfait (Ranska), kermasta, keltuaisesta, sokerista ja makuaineista jäädytetty jälkiruoka
Mausteinen riisiruoka, jossa on äyriäisiä, kanaa ja kinkkua.
Aromaattinen riisi kaukoidästä (mm. thaimaasta)
Ohuiksi suikaleiksi leikatut vihannekset
Paupiette, liha- kalaviipaleesta tehty käärö tai kaalinlehdestä tehty käärö.
Ruotsiksi fattiga riddare. Munamaidossa kastettuja ja paistettuja vaalean leivän viipaleita. Tarjotaan hillon ja kermavaahdon kera.
Kaltata eli pehmentää kuumalla vedellä ja kuoria. Tomaatin varren liitoskohta irrotetaan veitsellä. Tomaattiin pistellään veitsellä muutama reikä, jonka jälkeen se laitetaan kiehuvaan veteen 20-30 sekunniksi. Kun tomaatti siirretään kylmään veteen, sen kuori irtoaa helposti.
Yrtti, jossa on valkeat kukat. Sitä käytetään teen maustamiseen ja luonnonlääkkeenä esim. vatsavaivoihin.
Pieni mm. kalalla, katkaravuilla tai lihalla päällystetty voileipä tai makea voitaikinaleivonnainen.
Kuorruttaa hedelmiä, marjoja tms. upottamalla ne kuumaan vahvaan sokeriliemeen. Sokeriliemi imeytyy hedelmään ja muodostaa jähmettyessään kuorimaisen pinnan.
Ohueksi kaulitusta ruistaikinasta tehty soikea piirakka, jossa on riisipuuro-, perunasose- tai muu täyte. Piirakan reunat on rypytetty.
Kassler on luuton sian selkäpaisti eli niskaliha.
Aito kaviaari on sampien ruskeaa tai mustaa suurirakeista mätiä. Venäjältä tuleva punainen kaviaari on lohensukuisten kalojen mätiä.
Turkkilaista ohuina viipaleina vartaassa kypsennettyä lampaanlihaa.
Kaukasiasta tuleva piimävalmiste.
Lihapyöryköitä kreikkalaiseen tapaan
Cocktailille ehdotettu suomennos.
Paahdetusta sokerista ja kermasta tehty jälkiruokakastike. Kinuskia käytetään myös kuorrutteena.
Soufflé, uunissa kypsennetty kuohkea ruoka.
Taikinaan on lisätty kokonaisia jyviä tai se on valmistettu täysjyväjauhoista.
Hilloke
Tietyistä rypälelajikkeista tuleva siemenetön, kuivattu viinirypäle.
Juutalaisten säädösten mukaan valmistettua ruokaa.
Crêpe, täytetty ohukainen.
Croquante, manteli- tai nougatista valmistetusta taikinasta puristettavia kakkukoristeita. Voi olla myös leivonnainen, jonka paistetuista osista tehdään tornimainen kakku juhlapöytään.
Kuorukka. Perunasoseesta tehty pitkulainen pyörykkä, joka leivitetään ja kypsennetään öljyssä.
Paistettuja leipäkuutioita, joita käytetään mm. salaatteihin ja keittoihin.
Venäläinen lohi- tai sienitäytteinen piirakka
Pääsiäiseen kuuluva pyöreä ja korkea vehnäleipä, jossa on rusinoita ja pinnalla manteleita.
Croustade, kuoriaisraudalla rasvassa kypsytetty maljamainen vehnätaikinasta tehty piiraspohja. Täytteenä on esim. kalaa tai lihaa.
Couscous, Algerian, Tunisian ja Marokon laakeissa savikulhoissa höyryssä kypsennettyjä suurimokakkuja. Valmistetaan durumvehnästä tai ohrasta. Lisäkkeenä on lampaan- tai kananlihasta sekä kasviksista tehty voimakkaasti maustettu kastike.
Freesata eli kypsentää kevyesti rasvassa esim. sipulia.
Ruotsalainen nimitys maitorahkalle.
Quenelle, keitetty liha- tai kalamurekepyörykkä.
Côtelette, lihapala, joka sisältää ulkofileetä ja kylkiluuta. Myös korppujauholla paneroitu jauhelihapihvi
Mekaanisesti puristettu öljy. Kylmäpuristettuna on mm. oliiviöljyä.
Lard, sulattamalla ja kovettamalla valmistettu paistorasva (ihra).
Italialainen ruoka, jossa on kerroksittain pastalevyjä, jauhelihakastiketta ja valkokastiketta.
Pariisilainen kokkikoulu, joka on perustettu 1895.
Hyvin ohut leivonnainen
Lisäaine, jota käytetään leivonnaisten kohottamiseen. Leivinjauheen kostuessa reagoivat happo ja emäs keskenään, jolloin syntyy kohottavaa hiilidioksidia. Jotta kohoaminen ei alkaisi liian nopeasti, on taikinan ainesten oltava kylmiä tai huoneenlämpöisiä.
Leivitys eli jauhottaminen (panerointi). Leike tms. painellaan kevyesti vehnäjauhoissa. Jos halutaan kaksinkertainen leivitys, leike kastetaan ensin kananmunassa jonka jälkeen se painellaan vehnäjauho- tai korppujauhoseoksessa. Näin leikkeelle saadaan rapea paistopinta.
Buljonki, naudan ydinluista ja potkista mausteiden ja juuresten kera keitetty liemi. Munan valkuaisella kirkastettuna käytetään nimeä consommé.
Veteen liuotettava lihaliemen makuinen tiiviste.
Kuivattua, lipeäliuoksella käsiteltyä turskaa tai seitä. Perinteinen jouluruoka. tarjotaan valkokastikkeen ja maustepippurin kera.
Tuote on kypsennetty kauempaa tulevalla lämmöllä kuten nuotiolla.
Englanniksi lunch. Keskipäivällä tarjottava ateria.
Ruokailuväline, jossa on varsi ja kovera kuppi. Kivikaudella lusikat tehtiin puusta, luusta tai sarvesta. Keskiajalla tulivat myös metalliset lusikat, etenkin hopeiset.
Manteli, saksanpähkinä ja kookospähkinä ovat luumumarjojen siemeniä.
Englantilainen jouluvanukas (Christmas pudding, plum pudding).
Sipulilla maustettu
Pääsiäisruoka, joka valmistetaan ruisjauhoista, maltaista ja vedestä. Mämmi imelletään ja paistetaan. Paastonajan ja ennenkaikkea pitkäperjantain ruoka.
Latinaksi oleum maydis, englanniksi corn oil. Maissin alkioista puristamalla tehty ruokaöljy.
Öljystä ja keltuaisesta tehty kylmä kastike.
Maccheroni, vehnäjauhoista ja vedestä tehdystä taikinasta puristettuja ja kuivattuja tuotteita (pasta).
Latina oleum amygdalae. Öljy puristetaan manteleista.
Meringue, valkuaisvaahdosta ja sokerista vatkattu leivonnainen tai kuorrutus.
Viinistä, etikasta, öljystä ym. valmistettu mausteliemi. Käytetään mureuttamaan ja maustamaan lihaa tai kalaa.
Tuotetta säilytetään marinointiliemessä, joka antaa makua ja mureutta sekä lisää säilyvyyttä.
Marmeladi tehdään hedelmä- ja/tai marjasoseesta ja sokerista.
Mantelimassa, jossa on 1/3 mantelia ja 2/3 sokeria.
Ruotsissa on 1500-luvulta lähtien syöty Martin päivänä hanhi-illallista.
Murotaikinaleivos, jossa täyte on tehty mm. mantelimassasta, voista ja kananmunista.
Esimerkiksi lohesta poikittain leikattu soikea n. 2-3- cm paksu siivu.
Pieni. Esim. annoksessa kaksi pientä filepihviä.
Italialainen kasviskeitto, jossa on mm. sipulia, porkkanaa, perunaa, kaalia, papuja, makaroneja ja tomaattisosetta.
Pariloitu sekalihavarras tai sekaliha-annos
Kanarialainen kastike, joka sisältää mm. paprikaa ja valkosipulia. Kastiketta tarjotaan ryppyperunoiden kanssa.
Kevyesti savustettu puolikestomakkara
Kreikkalainen lampaanlihasta, munakoisosta, tomaatista ja sipulista tehty ruoka
Kreikkalainen munakoiso-jauheliharuoka
Kuohkea lihamureke tai jälkiruokavaahto
Ruoka, jossa liha- makkara- tai kalapaloja kypsennetään liemessä perunoiden ja vihannesten kera.
Omeletti, maustettu munaseos, joka kypsennetään paistinpannulla. Ilman täytettä naturell tai täytteellä esim. kinkulla tai juustolla. Talonpojan munakas sisältää sipulia, perunaa ja kinkkusuikaleita.
Jauhetusta lihasta tai kalasta uunissa tai vesihauteessa kypsennetty ruoka.
Murotaikinasta valmistetut leivokset (hiekkaleivokset). Muroleivos on esim. aleksanterinleivos.
Verellä saostettu liemi, jota tarjotaan Martin päivänä 10.11.
Maissista tehtyjä tortillalastuja, joita dipataan erilaisiin maustekastikkeisiin.
Indonesialainen mausteinen paistettu riisi
Kasvis-lammasmuhennos
Extra vergine, kylmäpuristettu oliiviöljy
S. 1919, elintarviketutkija Helsingin yliopiston lihateknologian professori 1961-1982. Kehittänyt kestomakkaran valmistustavan, jossa makkaran kypsyminen saadaan lisäämällä siihen bakteereja.
Paistike, annos, johon kuuluu kaksi pihviä.
Pieniä värillisiä sokerirakeita, joita käytetään jäätelöiden ja kakkujen koristeluun.
Paahdettua sokeria, johon lisätään pähkinöitä tai manteleita.
Vehnästä tai riisistä tehtyjä ohuita lankamaisia makaroneja. Niitä käytetään mm. kiinalaisessa keittiössä.
Oleum olivae, oliiveista puristamalla saatu öljy.
Lihahöystö
Orvokkia voidaan käyttää mm. leivonnaisten ja jälkiruokien koristeena sekä esim. jäädykkeen maustamiseen.
Naudanpotkasta padassa haudutettu liharuoka, joka tarjotaan riisin kera.
Pasteija tai mureke
Sileä, hienojakoinen mureke
Esimerkiksi sokeri paahdetaan nesteeksi kuumalla pannulla.
Sahramilla maustettu riisiruoka, jossa on kasviksia, kanaa, kalaa, mustekalaa, äyriäisiä ja/tai simpukoita. Paella on espanjalainen perinneruoka.
Taikinalla vuoratussa vuoassa paistettu torttu, jossa on taikinakansi. Täytteenä on kanaa, lihaa, kalaa, kasviksia tai marjoja ja hedelmiä.
Lihan savustus
Leivittää eli kierittää lihaa, kalaa tai kasviksia vehnäjauhoissa tai korppujauhoissa ennen paistamista. Kaksinkertainen paneeraus tulee, kun kieritetään vehnäjauhoissa, kananmunassa ja korppujauhoissa.
Italialainen joulukakku
Jäädyke
Jäädyke
Kypsentää parilalla tai ilman rasvaa paistinpannulla.
Tuote survotaan / sekoitetaan siivilän läpi, jotta siitä saadaan riittävänhienoksi soseutunutta. Näin voidaan valmistaa esim. vihanneksia.
Pääsiäisen jälkiruoka, joka on valmistettu maitorahkasta, kermasta, kananmunista ja rusinoista. Kuuluu etenkin ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen.
Täytetty voitaikinapiiras tai taikinalla tai silavalla vuorattu hieno mureke, esim. maksapasteija
Pehmytjäätelö, samettijäätelö, englanniksi soft ice.
Englanniksi bacon. Suolattua ja savustettua siivutettua sian kylkilihaa.
Liha-, kala- tai sieniseoksella täytetty keitetty piiras, siperialainen ravioli
Pastaputkia, joiden päät on leikattu vinoon.
Fileestä leikattu kaksoispihvi, jossa pihvit ovat alareunasta kiinni toisissaan.
Perunasta vedellä uuttamalla saatu tärkkelyspitoinen jauho. Käytetään suurusteena keitoissa ja kiisseleissä.
Englanniksi potato chips, ranskaksi pommes chips. Öljyssä kypsennettyjä ohuita perunaviipaleita.
Perusmakuja ovat suolainen, makea, hapan, karvas (kitkerä) ja umami (lihakas).
Oliiviöljystä, basilikasta, pinjansiemenistä ja parmesaanista tehty kastike.
Englanniksi beefsteak, ranskaksi bifteck. Naudan fileestä leikattu, pariloimalla tai paistamalla valmistettu ruoka.
Koristella sokeri-valkuaiskuorrutuksella.
Englanniksi pickles, tai mixed pickles. Paloiteltuja, etikkaliemeen säilöttyjä vihanneksia.
Itämaista sipulin kanssa ruskistettua ja lihaliemessä kypsytettyä riisiä tai ruokalaji, jossa on riisin kanssa lammasta tai kanaa.
Ruotsiksi pepparkaka, englanniksi gingerbread. Siirapilla maustetusta taikinasta valmistettu pikkuleipä.
Maidosta, makuaineesta ja jäätelöstä vatkattu juoma.
Pistaasikasvin siemen, jota käytetään jälkiruokiin ja leivonnaisiin.
Paahdetut maissinjyvät
Kalan kypsentäminen hauduttamalla nesteen lämpötilan pysyessä alle 100 asteen (ei kiehu). Lämpötila riittää, sillä kalan valkuainen kypsyy jo 70 asteessa.
Soseuttamalla valmistettu keitto.
Käytetään mm. osso bucossa.
Ruokaan on käytetty valkosipulia.
Vanukas
Piparkakkumainen, kova, sokerilla kuorrutettu leivonnainen. Saksassa hapanimelä limppu.
Puolukka sisältää betsoehappoa, jonka ansiosta se voidaan säilöä ilman sokeria.
Sose tai sosekeitto.
Pienet keitetyt kalamureke- tai lihapyörykät.
Voi- tai murotaikinapohjainen piiras tai paistos. Quiche lorraine on juusto-kinkkupiirakka.
Sveitsiläinen perunaruoka, jossa perunaraasteesta, sipulista ja juustosta tehdyt pihvit paistetaan pannulla.
Tartarpihvi
Sveitsiläinen sulatettu juusto. Juusto sulatetaan (raclette-grillissä) ja tarjotaan kasvisten ja mausteiden kera.
Crème fraîche, miedosti hapatettu kerma, Sakeahko ja miedon hapan. Käytetään ruoanvalmistuksessa, leivonnassa ja maustettuna kylmänä kastikkeeena kerman tavoin.
Ranskalaiset perunat ovat öljyssä kypsennettyjä perunasuikaleita.
Mm. munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa ja muita kasviksia sisältävä kasvishöystö
Lihalla täytettyjä makaronityynyjä, jotka tarjotaan tomaattikastikkeen ja juustoraasteen kera.
Keittää kokoon.
Kirpeä majoneesista, yrteistä, anjovis(liemestä), etikkakurkusta ja kapriksista tehty kastike.
Lihan mieto suolaus. Ks. raaka pippuripaisti eli riimihärkä.
Riisiruoka, joka voi sisältää mm. sipulia, lihaa, kalaa tai kasviksia.
Leivonnainen, jonka koristeena on sokerikuorrutusrengas ja vadelmahilloa. Nimensä Runebergintorttu on saanut Johan Ludvig Runebergin mukaan.
Tunnetaan myös nimellä ruoholaukka.
Käytetään myös sanaa menu. Ruokalajien esittely, josta asiakas saa valita haluamansa.
Kuivattuja viinirypäleitä, joita tarjotaan sellaisenaan, glögin kanssa manteleiden kera tai käytetään leivonnassa ja jälkiruoissa.
Tuotetta rasvassa kypsentämällä siihen saadaan kaunis ruskea väri. Ruskistaminen voi tuoda myös maun paremmin esille sekä auttaa tuotetta säilyttämään paremmin muotonsa.
Ruusunmarja on yksi eniten C-vitamiinia sisältävä marja.
Kiehautetaan tai keitetään isossa vesimäärässä, jonka jälkeen huuhdellaan kylmällä vedellä.
Viinivaahto, joka on tehty munankeltuaisista, sokerista ja viinistä.
Suklaalla kuorrutettu kakku, jonka kehitti 1832 Wienissä Franz Sacher.
Meksikolainen tomaattipohjainen tulinen maustekastike
Kaksikerroksinen voileipä, jossa täytteet on laitettu viipaleiden väliin. Tämä on monesti pieni alkupalaleipä.
Tuotteessa oleva neste saostetaan esim. vehnäjauhoilla.
Sardinian mukaan nimetty, välimeressä elävä sillinsukuinen kala. Öljyyn säilöttynä säilykkeenä voi olla sardiini, silakka, kilohaili tai sardelli.
Kaukasialainen liha-kasvisvarras, jossa on mm. lihaa, silavaa tai munuaisia ja sipulia. Se pariloidaan saslikkipuikossa.
Hollanninkastike. Lämpimänä tarjottava sakea voikastike, joka valmistetaan kuten bearnaise-kastike. Kastike sopii parhaiten kala- ja kasvisruoille.
Valmistukseen käytetään viipaloitua nopeasti kypsyvää lihaa tai kalaa. Viipaleet ruskitetaan kevyesti ja haudutetaan kastikkeessa kypsäksi.
Rengasvuoassa kypsytetty leivonnainen, joka kostutetaan esim. rommilla tai sokeriliemellä. Täytetään hedelmillä ja tarjotaan kermavaahdon kera.
Leike, joka leivitetään ja paistetaan esim. (wienerschnitzel).
Vahvalieminen keitto, jossa on pieninä paloina mm. juureksia ja kalaa.
Setsuuri on ruotsalainen hapanimelän leivän nimitys.
Tuote päällystetään ohuilla silavasiivuilla, jotta siihen tulisi enemmän makua, ja se pysyisi tarpeeksi rasvaisena.
Sillisalaatti on yksi rosollin muoto. Rosolli on joulupöytään kuuluva salaatti. Siinä on kuutioitua punajuurta, porkkanaa, perunaa, maustekurkkua ja sipulia. Jos rosolliin lisätään silliä, siitä saadaan sillisalaatti. Kastikkeena käytetään etikalla ja punajuuriliemellä maustettua vaaleanpunaista kermavaahtoa.
Ruotsalainen voileipäpöytä
Vuolukerma, hapahko ja sakea piimävalmiste
Mehu- tai marjajäätelö, joka on kuohkeutettu sekoittamalla massaa jäätymisen aikana. Kuohkeutta voidaan lisätä lisäämällä jäähtyneeseen massaan valkuaisvaahtoa.
Ruskistaa kevyesti.
Kreikkalainen lihavarras
Pitkä, ohut makaroni
Värillisiä sokeri- tai suklaarakeita, joita käytetään kakkujen, jäätelöannosten tms. koristelussa.
Sukaatti on sitruunan sokeroitu kuori, jota käytetään mm. kakkujen ja leivonnaisten koristeena ja mausteena.
Japanilainen ruoka, jossa on paistettuja liha- ja vihannessuikaleita.
Aasiassa käytetyt ruokailuvälineet. Ruokien on oltava pienehköinä paloina, jotta niitä voidaan syödä puikoilla.
Tulinen maustekastike, jonka valmistamiseen käytetään mm. cayennenpippuria ja chilijauhetta.
Meksikolainen taitettu maissitortilla, jossa on täytteenä lihaa, kanaa tai kasviksia.
Majoneesikastike, johon on lisätty mm. hienonnettua sipulia, kurkkua ja pikkelsiä. Tarjotaan paistetun kalan lisäkkeenä.
Raa'asta hakatusta tai jauhetusta lihasta muotoiltu pihvi. Tarjotaan kapriksen, hienonnetun sipulin, suolakurkun ja punajuuren sekä raa'an munankeltuaisen kanssa. Tartarpihvi voidaan tehdä myös lohesta tai tonnikalasta.
Pienessä vuoassa kypsennettävä muhennoksella ja hyytelöllä täytetty murotaikinaleivonnainen
Vesihauteessa kypsennetty pieni mureke, joka valmistetaan ns. timbaalivuoassa.
Japanilainen soijapavuista tehty juustomainen tahna.
Paksu, molemmin puolin paistettu täytetty munakas. Vaihtoehtoisesti myös meksikolainen ohut maissileipä, joka täytetään muhennoksella ja kääritään rullalle.
Mantelikuorrutteinen leivos
Naudan sisäfileestä paistettu tai pariloitu paksu pihvi. Pihvi on paksumpi kuin chatobrian.
Viipaloidaan tai paloitellaan esim. liha ennen tarjoamista.
Heldemäsalaatti, jossa hedelmät ovat kuutioina.
Ranskaksi petits choux. Kuohkeat leivonnaiset, joissa on suolainen tai makea täyte.
Valkosipulilla maustettu Kreikkalainen kurkku-jogurttikastike, joka sopii salaatiksi tai dippikastikkeeksi.
Hyvin ohuita makaroneja
Öljystä, viinietikasta, sinapista ja mausteista sekoitettu salaattikastike.
Ruotsiksi smörgåsbord. Aterian aluksi tarjottava alkuruokapöytä, jossa on erilaisia leikkeleitä.
Kannellinen voitaikinapaistos, joka täytetään lämpimälllä muhennoksella. Tarjotaan alkuruokana.
Astia peitetään taikinalla, jonka sisään laitetaan täyte.
Omenasta, selleristä ja pähkinöistä valmistettu majoneesipohjainen salaatti. Nimensä salaatti on saanut New Yorkilaisesta hotelli Waldorf Astoriasta.
Wienerschnitzel, leivitetty leike. Lisäkkeenä on sitruunanviipale, anjovista ja kaprista.
Jauhetusta lihasta ja sillistä tai anjoviksesta tehty murekemainen ruoka
Kesäkurpitsa
<< Puutarha | Eri maiden ruokakulttuureja >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja