Sijainti: Etusivu | Ystävien | Salaatit | Salaatit

Salaatit

salaatti

< >

Salaattia tarjoillaan usein kalan ja lihan täydennyksenä ja lisäkkeenä. Nykyisin salaatti voi olla myös pääruokana.

Hyvä kastike korostaa salaatin makua. Kaada kastike salaatin päälle viime hetkellä, mikäli kyseessä ei ole ruokaisa salaatti, jonka on hyvä antaa maustua hetki.

Salaatteja voi valmistaa tuhansilla eri aineilla ja yhdistelmillä omien mieltymysten ja eri ohjeiden mukaisesti. Usein tärkeimpiä kysymyksiä on, onko salaatti tarkoitettu pääruoaksi, alkuruoaksi vai tarjotaanko se yhtenä monien muiden joukossa, jolloin on hyvä huomioida, paljonko salaattia tehdään, ja tuleeko siitä kuinka ruokaisa eli täyttävä. Salaatteja voi valmistustapojen mukaan jakaa useisiin eri ryhmiin.

Sekoitetuissa salaateissa salaattiaineet sekoitetaan keskenään ja niiden annetaan maustua joko sellaisenaan tai kastikkeen kera. Esimerkiksi perunasalaatin on hyvä antaa maustua muutama tunti kastikkeen kera, jotta sen maut tasoittuvat.

Kerroksittain tehtävissä salaateissa salaattiaineet laitetaan tarjoiluastiaan kerroksittain. Tällöin salaatti on kauniin näköinen ja sitä ottaessa saa helposti kaikkia aineksia. Kerrossalaatti on mm. tomaatti-sipulisalaatti, jossa aineet ladotaan kulhoon kerroksittain. Päälle laitetaan kastike ja salaatin annetaan maustua muutama tunti.

Ryhmiin laitetut salaatit ovat näyttäviä. Jollei pidä jostain salaattiaineesta, se on helppo jättää ottamatta. Salaattiaineet leikataan kaikki erikseen ja jokainen laitetaan omaan ryhmäänsä isoon salaattikulhoon. Salaatti ei tarvitse paljoakaan koristeita, jos sen valmistuksessa on käytetty monia eri värejä. Vanhan säännön mukaan miedoimman salaattiaineen voi laittaa kello kuuden kohdalle ja siitä eteenpäin aineita aina makua vahventaen. Eräs hyvä ryhmäsalaatti on juustosalaatti.

2 salaatti

Salaatin voi tehdä myös pelkästään miedommista tai vahvemmista aineista, jolloin miedoimmatkaan maut eivät häviä muiden sekaan. Mietoja aineita ovat mm. kurkku, parsa, herkkusienet, herneet ja lehtisalaatti ja vahvoja mm. paprika, selleri, etikka ja mausteliemissä olevat hillosipulit sekä maustekurkut.


rosolli

Rosolli

ROSOLLI Keitä kuoritut punajuuret (mielellään erikseen, sillä värjäävät), porkkanat ja perunat suolalla maustetussa vedessä.... ... Lue lisää Rosolli

lohta sienisalaattia maksapasteijaa

Sienisalaatti

SIENISALAATTI Liota sienistä liika suola pois (tarvittaessa ryöppää). Hienonna sienet ja sipuli. Vaahdota kerma ja sekoita se sienten ja sipulien... ... Lue lisää Sienisalaatti

lautanen

Lohisalaatti

LOHISALAATTI Pese, huuhtele ja revi lehtisalaatti. Lohko tomaatti ja suikaloi kurkku. Sulata herneet ja leikkaa parsa pieniksi paloiksi. Sekoita aineet ja kastike keskenään... ... Lue lisää Lohisalaatti

kalasalaatti

Savukalasalaatti

SAVUKALASALAATTI Pese (ja kuori) kurkku ja omena. Poista omenasta siemenkota. Keitä ja kuori kananmunat. Sekoita keskenään kurkku, maustekurkku, omena ja... ... Lue lisää Savukalasalaatti

leikkaa

Katkarapusalaatti

KATKARAPUSALAATTI Sulata katkaravut ja herneet. Poista kuorituista omenista siemenkota. Kuutioi aineet samankokoisiksi. Sekoita aineet salaatiksi ja lisää salaattikastike.... ... Lue lisää Katkarapusalaatti

leikkaa

Lihasalaatti

LIHASALAATTI Pese (ja kuori) kurkku ja omena. Poista paprikasta siemenkota. Paloittele aineet ja sekoita keskenään. Pese ja valuta salaatinlehdet. Laita revityt... ... Lue lisää Lihasalaatti

juustosalaatti

Juustosalaatti

Juustosalaatti Valmista joko ryhmä tai sekoitettuna salaattina. Poista kuorituista omenoista ja paprikasta siemenet. Pilko aineet pieniksi. Laita aineet salaattikulhoon... ... Lue lisää Juustosalaatti

leipa

Kanasalaatti indienne

KANASALAATTI INDIENNE Pese, kuori ja pilko aineet. Sekoita salaattiaineet keskenään ja kaada seos lehtisalaattipedille, jolloin kastike kaadetaan salaatin päälle.... ... Lue lisää Kanasalaatti indienne

lihaterrini

Länsirannikon salaatti

LÄNSIRANNIKON SALAATTI Länsirannikon salaattia kutsutaan myös äyriäissalaatiksi, joten siinä voi käyttää katkarapujen lisäksi... ... Lue lisää Länsirannikon salaatti


<< Sipulikeitto ranskalaiseen tapaan | Rosolli >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja