Sijainti: Etusivu | Ajan kanssa | Puurot | Puurot

Puurot

Vatkattu marjapuuro

< >

Muhevat puurot ovat edullista, terveellistä, helppoa ja maukasta ruokaa. Kun keität jauhopuuroja, valitse paksupohjainen kattila, sillä se kypsentää lempeämmin. Kiehauta ensin vesi ja mausta suolalla. Lisää jauhot vähitellen samalla vatkaten, ettei kokkareita pääse syntymään. Jos puurosi on jostain syystä liian löysää, saat pikaavun perunajauho tai ohrakassuuruksella.

Suurimo ja hiutalepuuron keittäjälle:

Huuhdo kokonaiset suurimot ennen keittämistä huolellisesti kylmällä vedellä. Liota vaikeasti kypsyviä suurimoita (mm. ohrasuurimot) ennen kypsennystä ja laita ne kiehumaan liotusliemessä. Valmista puurot haude tai paksupohjaisessa kattilassa. Jos käytät nesteenä maitoa, kiehauta kattilassa tilkka vettä ennen maidon lisäämistä. Sekoita ryynit ja hiutaleet kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Sekoita puuroa, kunnes hiutaleet tai suurimot alkavat hieman turvota. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla silloin tällöin sekoittaen. Lisää suola maitopohjaisiin puuroihin vasta lopuksi, sillä se voi aiheuttaa maidon
juoksettumisen.

Löysä puuro kypsyy nopeammin kuin sakea. Jos puuro ei ole kypsää ja maistuu "raa'alle", siinä maistuu silloin raaka tärkkelys. Marjapuuroihin tarvitaan enemmän jauhoja, sillä happojen entsyymit hajottavat tärkkelystä eli pehmentävät seosta.

SUURIMOT

Rikotut ohrasuurimot ovat täysjyväviljatuotteita. Tumma riisi on kevyesti hiottua puuroutuvaa riisiä.

Mannasuurimot ovat karkeita, rakeisia vehnätuotteita. Erikoismannasuurimot sisältävät myös kuoriosien ja alkioiden vitamiini ja kivennäisainepitoisia osia.

HIUTALEET

Hiutaleet ovat esikypsytettyjä täysjyvätuotteita. Kaurahiutaleet ovat joko suuria, kokonaisista kauranytimistä valmistettuja hiutaleita tai pieniä leikattuja hiutaleita.

JAUHOT

Grahamjauhot ovat vehnästä jauhettuja täysjyväjauhoja, joten ne sisältävät vehnänjyvän kaikki osat. Ruisjauhot ja karkeat puuroruisjauhot ovat täysjyväruisjauhoja. Ohrajauhot ovat ohrasta jauhettuja
täysjyväjauhoja.

Puuroihin saa vaihtelua lisäämällä joukkoon marjoja, soseita tai raastettuja hedelmiä. Aamupuurosta tulee pehmeää, kun hiutaleet on jo illalla mitattu likoamaan keitinveteen.

HAUDUTUSAIKA

ruisjauho 3 dl 1 tunti
grahamjauho 2,5 dl 30 min
vehnäjauho 2 dl 10 min
ohrajauho 3 dl 30 min
kokonaiset ohrasuurimot 1,5 dl 3 tuntia
rouhitut ohrasuurimot 1,5 dl 2 tuntia
mannasuurimot 1,5 dl 5-10 min
riisisuurimot 1,5 dl 5 min
hirssisuurimot 2 dl 1 t
tattarisuurimot 2 dl 1 t
perunasuurimot 0,5 dl 18 min

juustotorttu

Taateli-ruispuuro

TAATELI-RUISPUURO Lisää kiehuvaan veteen pienet taatelinpalat, ruishiutaleet ja suola. Keitä puuroa 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää... ... Lue lisää Taateli-ruispuuro

jalkiruoka

Kaurahiutale-aprikoosipuuro

KAURAHIUTALE-APRIKOOSIPUURO Huuhdo aprikoosit runsaassa vedessä ja liota niitä 1 tunti kylmässä vedessä. Paloittele aprikoosit. Laita aprikoosit kattilaan ja... ... Lue lisää Kaurahiutale-aprikoosipuuro

kahvipannu

Muheva ohrauunipuuro

MUHEVA OHRAUUNIPUURO Sekoita aineet huolellisesti voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 180 asteessa noin 3 tuntia. Jos käytät rikottuja ohrasuurimoita, puuro kypsyy noin 2... ... Lue lisää Muheva ohrauunipuuro

puuro

Riisipuuro

RIISIPUURO Sekoita riisit, vesi ja suola kattilassa. Kiehauta ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Halutessasi voit lisätä... ... Lue lisää Riisipuuro

kakun kuorrotus

Raakapuuro

RAAKAPUURO Anna vehnärouheen liota vedessä yön yli. Lisää raastetut hedelmät, jogurtti, mantelirouhe ja halkaistut rypäleet. Makeuta halutessasi... ... Lue lisää Raakapuuro

kaltattu

Pellavapuuro

PELLAVAPUURO Paloittele hedelmät. Voit laittaa hedelmät pellavansiemenien kanssa yöksi veteen likoamaan. Kiehauta seos ja vatkaa joukkoon jauhot. Hauduta noin 10... ... Lue lisää Pellavapuuro

kasvismunakas

Omenainen tattaripuuro

OMENAINEN TATTARIPUURO Voitele uunivuoka huolella. Mittaa vuokaan huuhdellut tattarit, omenamehu, vesi ja suola. Kypsennä ensin 15 minuuttia 200 asteessa ja sitten noin 2 tuntia... ... Lue lisää Omenainen tattaripuuro

Vatkattu marjapuuro

Vatkattu marjapuuro

Vatkattu marjapuuro Keitä marjoja vedessä, kunnes ne vaalenevat. Lisää sokeri ja ripottele joukkoon mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Hauduta noin 15 minuuttia... ... Lue lisää Vatkattu marjapuuro

omenariisipuuro ruokaohje

Omena-riisipuuro

Omena-riisipuuro Laita vesi kuumenemaan. Lisää joukkoon kuoritut ja pilkotut omenat sekä sitruunamehu, sokeri ja riisit. Keitä miedolla lämmöllä... ... Lue lisää Omena-riisipuuro


<< Juureskiusaus | Taateli-ruispuuro >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja