Muhevat puurot ovat edullista, terveellistä, helppoa ja maukasta ruokaa. Kun keität jauhopuuroja, valitse paksupohjainen kattila, sillä se kypsentää lempeämmin. Kiehauta ensin vesi ja mausta suolalla. Lisää jauhot vähitellen samalla vatkaten, ettei kokkareita pääse syntymään. Jos puurosi on jostain syystä liian löysää, saat pikaavun perunajauho tai ohrakassuuruksella.
Huuhdo kokonaiset suurimot ennen keittämistä huolellisesti kylmällä vedellä. Liota vaikeasti kypsyviä suurimoita (mm. ohrasuurimot) ennen kypsennystä ja laita ne kiehumaan liotusliemessä. Valmista puurot haude tai paksupohjaisessa kattilassa. Jos käytät nesteenä maitoa, kiehauta kattilassa tilkka vettä ennen maidon lisäämistä. Sekoita ryynit ja hiutaleet kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Sekoita puuroa, kunnes hiutaleet tai suurimot alkavat hieman turvota. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla silloin tällöin sekoittaen. Lisää suola maitopohjaisiin puuroihin vasta lopuksi, sillä se voi aiheuttaa maidon
juoksettumisen.
Löysä puuro kypsyy nopeammin kuin sakea. Jos puuro ei ole kypsää ja maistuu "raa'alle", siinä maistuu silloin raaka tärkkelys. Marjapuuroihin tarvitaan enemmän jauhoja, sillä happojen entsyymit hajottavat tärkkelystä eli pehmentävät seosta.
Rikotut ohrasuurimot ovat täysjyväviljatuotteita. Tumma riisi on kevyesti hiottua puuroutuvaa riisiä.
Mannasuurimot ovat karkeita, rakeisia vehnätuotteita. Erikoismannasuurimot sisältävät myös kuoriosien ja alkioiden vitamiini ja kivennäisainepitoisia osia.
Hiutaleet ovat esikypsytettyjä täysjyvätuotteita. Kaurahiutaleet ovat joko suuria, kokonaisista kauranytimistä valmistettuja hiutaleita tai pieniä leikattuja hiutaleita.
Grahamjauhot ovat vehnästä jauhettuja täysjyväjauhoja, joten ne sisältävät vehnänjyvän kaikki osat. Ruisjauhot ja karkeat puuroruisjauhot ovat täysjyväruisjauhoja. Ohrajauhot ovat ohrasta jauhettuja
täysjyväjauhoja.
Puuroihin saa vaihtelua lisäämällä joukkoon marjoja, soseita tai raastettuja hedelmiä. Aamupuurosta tulee pehmeää, kun hiutaleet on jo illalla mitattu likoamaan keitinveteen.
ruisjauho | 3 dl | 1 tunti |
grahamjauho | 2,5 dl | 30 min |
vehnäjauho | 2 dl | 10 min |
ohrajauho | 3 dl | 30 min |
kokonaiset ohrasuurimot | 1,5 dl | 3 tuntia |
rouhitut ohrasuurimot | 1,5 dl | 2 tuntia |
mannasuurimot | 1,5 dl | 5-10 min |
riisisuurimot | 1,5 dl | 5 min |
hirssisuurimot | 2 dl | 1 t |
tattarisuurimot | 2 dl | 1 t |
perunasuurimot | 0,5 dl | 18 min |
Taateli-ruispuuroTAATELI-RUISPUURO
Lisää kiehuvaan veteen pienet taatelinpalat, ruishiutaleet ja suola. Keitä puuroa 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää... ...
Lue lisää Taateli-ruispuuro Kaurahiutale-aprikoosipuuroKAURAHIUTALE-APRIKOOSIPUURO
Huuhdo aprikoosit runsaassa vedessä ja liota niitä 1 tunti kylmässä vedessä. Paloittele aprikoosit. Laita aprikoosit kattilaan ja... ...
Lue lisää Kaurahiutale-aprikoosipuuro Muheva ohrauunipuuroMUHEVA OHRAUUNIPUURO
Sekoita aineet huolellisesti voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 180 asteessa noin 3 tuntia. Jos käytät rikottuja ohrasuurimoita, puuro kypsyy noin 2... ...
Lue lisää Muheva ohrauunipuuro RiisipuuroRIISIPUURO
Sekoita riisit, vesi ja suola kattilassa. Kiehauta ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Halutessasi voit lisätä... ...
Lue lisää Riisipuuro RaakapuuroRAAKAPUURO
Anna vehnärouheen liota vedessä yön yli. Lisää raastetut hedelmät, jogurtti, mantelirouhe ja halkaistut
rypäleet. Makeuta halutessasi... ...
Lue lisää Raakapuuro PellavapuuroPELLAVAPUURO
Paloittele hedelmät. Voit laittaa hedelmät pellavansiemenien kanssa yöksi veteen likoamaan. Kiehauta seos
ja vatkaa joukkoon jauhot. Hauduta noin 10... ...
Lue lisää Pellavapuuro Omenainen tattaripuuroOMENAINEN TATTARIPUURO
Voitele uunivuoka huolella. Mittaa vuokaan huuhdellut tattarit, omenamehu, vesi ja suola. Kypsennä ensin 15 minuuttia 200 asteessa ja sitten noin 2 tuntia... ...
Lue lisää Omenainen tattaripuuro Vatkattu marjapuuroVatkattu marjapuuro
Keitä marjoja vedessä, kunnes ne vaalenevat. Lisää sokeri ja ripottele joukkoon mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Hauduta noin 15 minuuttia... ...
Lue lisää Vatkattu marjapuuro Omena-riisipuuroOmena-riisipuuro
Laita vesi kuumenemaan. Lisää joukkoon kuoritut ja pilkotut omenat sekä sitruunamehu, sokeri ja riisit.
Keitä miedolla lämmöllä... ...
Lue lisää Omena-riisipuuro
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
Vanhin saavutettavuustestaaja Kiinnostavia sivustoja |