Edessäsi on nyt SORMET SOPASSA -sivuston perustietoa ruoanvalmistuksesta -osa. Toivomme sivuston tarjoavan tukea niin ruoanlaiton ensiaskeleita ottavalle kuin jo pidemmälle ehtineelle taitajallekin.
Tässä osassa tuomme lyhyissä artikkeleissa esiin erilaisia näkökulmia ruoanlaittoon. Vaikka kokkaaminen on käytännöllistä puuhaa, siihen tarvitaan vähän teoriaakin.
Kaikessa ruoanlaitossa ohjeet ovat vain alku taitojemme kehittämiselle. Tämän sivuston ohjeet on suunniteltu 4-5 hengelle.
Ohjeissa painomäärät on muutettu kappalemääriksi tai muiksi mittayksiköiksi. Ainemäärät on arvioitu tuotteen keskipainosta. Menettely helpottaa ruoanvalmistusta, mutta vaatii hieman myös omaa ajattelua.
Hyväksi kokiksi voi oppia vain valmistamalla ruokaa. Kokemuksia kartuttaen, rohkeasti kokeillen ja omaa mielikuvitusta käyttäen voit saavuttaa paljon.
Toivomme, että sivusto on avuksi sinulle tällä palkitsevalla taipaleella. Ratkaisevaa on rakkaus ruoanlaittoon.
Hyvää ruokahalua!
ruokailun historia
Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ...
Lue lisää ruokailun historia
Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ...
Lue lisää Ruokavuosi
Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta
Flambeeraus:... ...
Lue lisää Ruokasanasto
Eri maiden ruokakulttuureja
Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ...
Lue lisää Eri maiden ruokakulttuureja
NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON
LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA
Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen.
* Pidä... ...
Lue lisää Niksejä ja vinkkejä ruoanlaittoon
MITTATAULUKOT
1 dl =7 rkl
1 rkl =3 tl
1 tl =5 ml
Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl
tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl
Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ...
Lue lisää Mittataulukot
Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen
PAAVO PUHAKKA
Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ...
Lue lisää Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen
Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä
LIHA
LIHAN KEITTÄMINEN
* Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ...
Lue lisää Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä
PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN
LEENA NORDSTRöM
Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ...
Lue lisää Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan
Hygienia ruoanvalmistuksessa
LEENA NORDSTRöM
Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ...
Lue lisää Hygienia ruoanvalmistuksessa
Pakastaminen ja pakasteiden käyttö
TIMO KUOPPALA
Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ...
Lue lisää Pakastaminen ja pakasteiden käyttö
Mausteet ja maustaminen
LEENA NORDSTRöM
Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ...
Lue lisää Mausteet ja maustaminen
Sinappi
Vaikka sinappia käytetään usein lähinnä pöytämausteena, se on loistava yleismauste. Sinappi sopii hyvin ruoanlaittoon, sillä se antaa... ...
Lue lisää Sinappi
Alkoholi ruoanvalmistuksessa
PAAVO PUHAKKA
Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ...
Lue lisää Alkoholi ruoanvalmistuksessa
ETIKAT JA BALSAMIETIKAT
LEENA NORDSTRöM
Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina
Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia
Säilöntäliemen ainesosat:... ...
Lue lisää Etikat ja balsamietikat
Grillaaminen
TIMO KUOPPALA
Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ...
Lue lisää Grillaaminen
RUOAN KEVENTäMINEN
PAAVO PUHAKKA
Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ...
Lue lisää Ruoan keventäminen
<< Sormet sopassa -keittokirja 20 vuotta | Ruokailun historia >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja