TIMO KUOPPALA
Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa vitamiinit ja hivenaineet säilyvät kauan. Lähes mitä tahansa voi pakastaa, mutta kannattaa kuitenkin tarkkaan miettiä, vastaako makunautinto siihen käytettyä tilaa ja energiamäärää. Samassa muodossa olevaa ravintoainetta ei saa pakastaa kahta kertaa. Poikkeuksena on hapankaali, joka vain paranee sulaessaan ja uudelleen jäätyessään. Valmiita ruoka annoksia pakastettaessa on muistettava, että ne eivät säily kovin kauan.
Pakastin tulisi sijoittaa siten, että ilma sen ympärillä kiertää hyvin ja lämpö haihtuu tehokkaasti. Hyvä ilmankierto vähentää sähkönkulutusta ja lisää pakastimen ikää.
Pakastamisen perussääntö on jäädyttää nopeasti ja sulattaa hitaasti. Silloin ruoka aineiden koostumus muuttuu mahdollisimman vähän. Pakastaessa kannattaa siis käyttää pakastimen tehokytkintä. Sulatukseen jääkaappi on hyvä paikka.
Toinen laatuun paljon vaikuttava asia on pakkausten tiiviys. Kuivuminen jatkuu, vaikka lämpötila laskee pakkasen puolelle. Pakasteista haihtuva kosteus tiivistyy jääksi pakastimen pinnalle ja lisää sähkönkulutusta. Pakastamiseen tarkoitetut pussit ja purkit ovat parhaita, sillä ne ovat tiiviitä eivätkä hapristu kylmässä.
Pakasteet on hyvä merkitä. Jäisestä pussista tai rasiasta ei saa helposti selvää, mitä se sisältää. Näkövammaisten Keskusliiton apuvälinemyynnistä saa pakkasta kestävää merkintäteippiä pistekirjoitusmerkintöjä varten.
Vaikka Suomesta saa tuoreita vihanneksia läpi vuoden, voi talven herkkuhetkiin pakastaa jotakin menneeltä kesältä. Tuoretta tilliä, persiljaa tai muita yrttejä voi silputa pakasterasioihin ja käyttää pitkin talvea. Silppua voi myös laittaa jääpalakuutioihin, kaataa hieman vettä päälle ja pakastaa. Yrttinen jääkuutio raikastaa sulaessaan salaatin. Jotkut kasvikset, kuten parsa, on hyvä kiehauttaa ennen pakastamista. Perunaa, lukuunottamatta puolivalmiita ranskalaisia, ei kannata pakastaa, sillä sen rakenne muuttuu jauhoiseksi.
Jogurttien lisäaineita voi välttää ostamalla kaupasta luonnonjogurttia ja lisäämällä siihen pakastemarjoja ja maun mukaan sokeria. Puhdistetut marjat voi pakastaa sellaisenaan tai soseutettuna käyttötarpeen mukaan. Pilaantuneet marjat on noukittava tarkkaan pois. Jos haluaa talvella kauniinnäköisiä kakkumansikoita, niitä saa laittamalla kerroksen marjoja uunipellille, antamalla niiden jäätyä pinnaltaan ja vasta sen jälkeen pussittamalla. Ainakin karviaiset tulevat entistä kirpeämmän makuisiksi pakasteessa, joten niihin voi lisätä hieman sokeria.
Kala on aina parasta tuoreena, mutta pakastaakin sitä voi ainakin keittokaloiksi. Peratun ja puhdistetun kalan voi pakastaa sellaisenaan tai fileroituna. Jos haluaa nähdä vaivaa, voi yrittää myös aikaavievää tapaa, jossa kalan pintaan jäädytetään ikäänkuin useita jääkerroksia. Mäti sopii pakastettavaksi hyvin.
Liha on parasta pakastaa raakana. Esimerkiksi paistetusta kinkusta tulee helposti vetistä. Mitä vähemmän lihassa on rasvaa, sen pidempään se pysyy pakasteessa hyvänä.
Monia juustoja voidaan pakastaa parin, kolmen kuukauden ajan. Juustot kuivuvat helposti, joten ne kannattaa ennen pakastepussiin laittamista kääräistä metallifolioon tai kelmuun.
P.S. Jos ullakkoa ei ole ja pakasteessa on tilaa, voi sinne mahtua muutama saunavihta talvi iltojen iloksi. Vihta voidaan laittaa isoon pakastepussiin ja sitä voidaan sitoa pienemmäksi esim. narunpätkällä. Kun vihta otetaan käyttöön, se pitää upottaa ensin muutamaksi minuutiksi kylmään veteen sulamaan, sillä muutoin lehdet irtoavat.
ruokailun historia
Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ...
Lue lisää
Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ...
Lue lisää
Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta
Flambeeraus:... ...
Lue lisää
Eri maiden ruokakulttuureja
Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ...
Lue lisää
NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON
LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA
Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen.
* Pidä... ...
Lue lisää
MITTATAULUKOT
1 dl =7 rkl
1 rkl =3 tl
1 tl =5 ml
Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl
tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl
Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ...
Lue lisää
Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen
PAAVO PUHAKKA
Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ...
Lue lisää
Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä
LIHA
LIHAN KEITTÄMINEN
* Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ...
Lue lisää
PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN
LEENA NORDSTRöM
Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ...
Lue lisää
Hygienia ruoanvalmistuksessa
LEENA NORDSTRöM
Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ...
Lue lisää
Mausteet ja maustaminen
LEENA NORDSTRöM
Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ...
Lue lisää
Alkoholi ruoanvalmistuksessa
PAAVO PUHAKKA
Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ...
Lue lisää
ETIKAT JA BALSAMIETIKAT
LEENA NORDSTRöM
Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina
Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia
Säilöntäliemen ainesosat:... ...
Lue lisää
Grillaaminen
TIMO KUOPPALA
Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ...
Lue lisää
RUOAN KEVENTäMINEN
PAAVO PUHAKKA
Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ...
Lue lisää
<< Hygienia ruoanvalmistuksessa | Mausteet ja maustaminen >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja