Liharuoat voidaan marinoida ennen niiden kypsentämistä. Marinadiliemen perusaineita ovat esimerkiksi öljy, viinietikka, viini, soija sekä tietysti mausteet ja yrtit. Lisäksi voi käyttää vaikkapa sitruunamehua sekä hunajaa. Hyvä marinadi syntyy perusohjeiden, omien makumieltymysten, kokeilun ja mielikuvituksen avulla.
Maistele marinadia, kun valmistat sitä.
Kaupoissa on erilaisia valmiita marinadeja, joita voit käyttää sellaisenaan tai useimmiten marinadin osana.
Marinointiliemeen lisätty viini tai viinietikka mureuttavat lihan. öljy tekee lihan pinnan rasvaiseksi ja möyhentää sitä. Rasvaisen lihan marinadiin ei öljyä välttämättä tarvitse laittaa.
Vanha kiinalainen tapa lihan mureuttamiseen on ruokasooda. Sitä voi käyttää varovasti, jos marinoi sitkeää lihaa (0,5 tl marinadiliemeen riittää).
Liha kannattaa marinoida aina, jos se grillataan. Myös riistaliha on syytä marinoida, tehtiinpä se ruoaksi millä tavoin hyvänsä, sillä muutoin se jää helposti sitkeäksi. Lampaanlihan mahdollista talin makua voi vaimentaa lisäämällä marinadiin tilkka konjakkia. Lintujen rasvan makua voi poistaa marinadiin lisätyllä sherry tai madeiratilkalla.
Marinadia tulee olla riittävästi. Lihan on astiassaan peityttävä kokonaan. Vähemmällä marinadilla pääset, jos laitat lihan ja marinadin elintarvikemuovipussiin, mutta silloin lihaa on muistettava käännellä, jotta se marinoituu tasaisesti.
Marinointiaika vaihtelee lihan sitkeyden mukaan: mitä sitkeämpää lihaa, sitä pitempi aika. Murealle lihalle riittää pari tuntia, mutta useimmat lihalaadut marinoituvat noin puolessa vuorokaudessa. Riistalihaa voi marinoida useamman päivän.
Marinadiliemen voi hyödyntää ruoan hauduttamisessa tai valelussa. Sitä voi käyttää myös kastikepohjaan.
RIISTALIHAN MARINADI
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita liha kulhoon ja peitä se marinadiliemellä. Aseta lihan päälle paino ja nosta se... ...
Lue lisää Riistalihan marinadi
NAUDANLIHAN MARINADI
Sekoita ainekset keskenään ja peitä kulhossa oleva liha marinadiliemellä. Naudanlihan marinointiaika vaihtelee kahdesta tunnista vuorokauteen... ...
Lue lisää Naudanlihan marinadi
KERMAVIILIMARINADI
Tämä mieto marinadi soveltuu hyvin kalalle. ...
Lue lisää Kermaviilimarinadi
<< Voikastike choron | Riistalihan marinadi >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja