Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Keventäminen | Ruoan keventäminen

Ruoan keventäminen

Pate

< >

PAAVO PUHAKKA

Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja erityisruokavalioiden vaatimia muutoksia voi kukin tehdä itse. Tällöin on kuitenkin muistettava, että muutokset saattavat vaikuttaa ruokien koostumukseen ja kypsymisaikoihin.

Seuraavassa joitakin vinkkejä, joilla ruokia voi keventää. keventäminen koskee ruokien rasva , suola ja sokeripitoisuuksia sekä energian saantia.

Tehokkain tapa keventämiseen on ruokamäärän säännösteleminen. Kohtuullinen määrä ruokaa ja voit syödä hyvällä omalla tunnolla normaalia ruokaa. Ruoka aineallergiat ovat tietysti asia erikseen.

aprikoosi koskettava

Rasvoissa voit korvata voin halutessasi kasvisöljyillä tai kasvisrasva voisekoituksella. Hyviä öljyjä ovat esimerkiksi kotimainen rypsiöljy sekä ulkomainen oliiviöljy. Mikäli käytät ns. kevytrasvoja, ota selvää niiden käyttäytymisestä kuumentamisessa.

Suola ei ole valmistusaine, joten sitä ei kannata käyttää liikaa. Vähäsuolaiseen ruokaan tottuu melko nopeasti. Monet raaka aineet ja maustesekoitukset sisältävät suolaa, joten lisäsuolan laittaminen ei ole aina tarpeen. Maista ruokaa aina ennen suolan lisäämistä. Suolan voi korvata myös erilaisilla mausteilla.

Sokerin sijasta voi ruoanlaitossa käyttää kalorittomia makeutusaineita. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin usein käyttömäärärajoituksia. Kaikki makeutusaineet eivät myöskään kestä kuumennusta. Sokerin vaihtaminen johonkin makeutusaineeseen tai sen vähentäminen saattavat vaikuttaa ruoan koostumukseen ja kypsymisaikaan.

Ruoasta saatavan energian määrää voidaan rajoittaa monin tavoin. Ruoan määrän ohella kannattaa kiinnittää huomiota sen koostumukseen sopivasti lihaa tai kalaa ja runsaasti kasviksia. Leivän ja sille levitettävän rasvan laatu ja määrä sekä ruokajuomat voivat keventää ateriaa. Keittäminen on aina kevyempi vaihtoehto kuin paistaminen.

Tärkeintä on, että syöt ruokasi hyvällä omallatunnolla ja nautit siitä!


Vanha postikortti keittiöväestä

Ruokailun historia

ruokailun historia Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ... Lue lisää

Lihalajitelma lautasella

Ruokavuosi

Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ... Lue lisää

Grillattu lihaannos

Ruokasanasto

Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta Flambeeraus:... ... Lue lisää

Grillattu

Eri maiden ruokakulttuureja

Eri maiden ruokakulttuureja Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ... Lue lisää

Ruoanvalmistusta hellalla

Niksejä ja vinkkejä ruoanlaittoon

NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen. * Pidä... ... Lue lisää

Mausteet

Mittataulukot

MITTATAULUKOT 1 dl =7 rkl 1 rkl =3 tl 1 tl =5 ml Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ... Lue lisää

Oikeat työvälineet ruoanvalmistukseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen PAAVO PUHAKKA Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ... Lue lisää

Ruoan esikäsittely

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä LIHA LIHAN KEITTÄMINEN * Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ... Lue lisää

hunajabroileri

Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan

PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN LEENA NORDSTRöM Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ... Lue lisää

purjon esikäsittely

Hygienia ruoanvalmistuksessa

Hygienia ruoanvalmistuksessa LEENA NORDSTRöM Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ... Lue lisää

ruuanvalmistusta

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö TIMO KUOPPALA Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ... Lue lisää

Kanavarras

Mausteet ja maustaminen

Mausteet ja maustaminen LEENA NORDSTRöM Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ... Lue lisää

Sinappi

Sinappi

Sinappi Vaikka sinappia käytetään usein lähinnä pöytämausteena, se on loistava yleismauste. Sinappi sopii hyvin ruoanlaittoon, sillä se antaa... ... Lue lisää

Kirkas lihaliemi

Alkoholi ruoanvalmistuksessa

Alkoholi ruoanvalmistuksessa PAAVO PUHAKKA Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ... Lue lisää

Tomaattiviipaleet

Etikat ja balsamietikat

ETIKAT JA BALSAMIETIKAT LEENA NORDSTRöM Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia Säilöntäliemen ainesosat:... ... Lue lisää

Grillattua

Grillaaminen

Grillaaminen TIMO KUOPPALA Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ... Lue lisää


<< Grillaaminen | Osa 1 Sormet sopassa >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja