PAAVO PUHAKKA
Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja erityisruokavalioiden vaatimia muutoksia voi kukin tehdä itse. Tällöin on kuitenkin muistettava, että muutokset saattavat vaikuttaa ruokien koostumukseen ja kypsymisaikoihin.
Seuraavassa joitakin vinkkejä, joilla ruokia voi keventää. keventäminen koskee ruokien rasva , suola ja sokeripitoisuuksia sekä energian saantia.
Tehokkain tapa keventämiseen on ruokamäärän säännösteleminen. Kohtuullinen määrä ruokaa ja voit syödä hyvällä omalla tunnolla normaalia ruokaa. Ruoka aineallergiat ovat tietysti asia erikseen.
Rasvoissa voit korvata voin halutessasi kasvisöljyillä tai kasvisrasva voisekoituksella. Hyviä öljyjä ovat esimerkiksi kotimainen rypsiöljy sekä ulkomainen oliiviöljy. Mikäli käytät ns. kevytrasvoja, ota selvää niiden käyttäytymisestä kuumentamisessa.
Suola ei ole valmistusaine, joten sitä ei kannata käyttää liikaa. Vähäsuolaiseen ruokaan tottuu melko nopeasti. Monet raaka aineet ja maustesekoitukset sisältävät suolaa, joten lisäsuolan laittaminen ei ole aina tarpeen. Maista ruokaa aina ennen suolan lisäämistä. Suolan voi korvata myös erilaisilla mausteilla.
Sokerin sijasta voi ruoanlaitossa käyttää kalorittomia makeutusaineita. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin usein käyttömäärärajoituksia. Kaikki makeutusaineet eivät myöskään kestä kuumennusta. Sokerin vaihtaminen johonkin makeutusaineeseen tai sen vähentäminen saattavat vaikuttaa ruoan koostumukseen ja kypsymisaikaan.
Ruoasta saatavan energian määrää voidaan rajoittaa monin tavoin. Ruoan määrän ohella kannattaa kiinnittää huomiota sen koostumukseen sopivasti lihaa tai kalaa ja runsaasti kasviksia. Leivän ja sille levitettävän rasvan laatu ja määrä sekä ruokajuomat voivat keventää ateriaa. Keittäminen on aina kevyempi vaihtoehto kuin paistaminen.
Tärkeintä on, että syöt ruokasi hyvällä omallatunnolla ja nautit siitä!
ruokailun historia
Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ...
Lue lisää
Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ...
Lue lisää
Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta
Flambeeraus:... ...
Lue lisää
Eri maiden ruokakulttuureja
Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ...
Lue lisää
NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON
LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA
Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen.
* Pidä... ...
Lue lisää
MITTATAULUKOT
1 dl =7 rkl
1 rkl =3 tl
1 tl =5 ml
Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl
tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl
Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ...
Lue lisää
Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen
PAAVO PUHAKKA
Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ...
Lue lisää
Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä
LIHA
LIHAN KEITTÄMINEN
* Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ...
Lue lisää
PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN
LEENA NORDSTRöM
Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ...
Lue lisää
Hygienia ruoanvalmistuksessa
LEENA NORDSTRöM
Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ...
Lue lisää
Pakastaminen ja pakasteiden käyttö
TIMO KUOPPALA
Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ...
Lue lisää
Mausteet ja maustaminen
LEENA NORDSTRöM
Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ...
Lue lisää
Alkoholi ruoanvalmistuksessa
PAAVO PUHAKKA
Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ...
Lue lisää
ETIKAT JA BALSAMIETIKAT
LEENA NORDSTRöM
Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina
Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia
Säilöntäliemen ainesosat:... ...
Lue lisää
Grillaaminen
TIMO KUOPPALA
Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ...
Lue lisää
<< Grillaaminen | Osa 1 Sormet sopassa >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja