Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Hygienia | Hygienia ruoanvalmistuksessa

Hygienia ruoanvalmistuksessa

purjon esikäsittely

< >

LEENA NORDSTRöM

Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta niitä. Jos on mahdollista, kontrastivärit helpottavat ainakin heikkonäköistä hahmottamaan paikkoja paremmin.

Keittiössä oleskellaan paljon ja siellä päivittäisiin toimiin kuuluvat astioiden pesu sekä lieden ja työympäristön siistiminen. Siistissä ympäristössä työnteko on miellyttävämpää. Näkövammaisen perheessä jokaisen on yritettävä pitää tavarat samassa järjestyksessä, jotta ne on helppo löytää.

Kuivien ruokatarvikkeiden ja mausteiden merkitseminen pistekirjoituksella helpottaa ruoanlaittajaa.

kattilasta koskettava

Koska ruoanvalmistustöitä tehdään käsin, luonnollisesti huolehditaan käsien pesusta. On varottava,ettei tuoreeltaan tarjottaviin ruokiin tule työvälineistä ja käsistä makua. Lukuisten käsien pesujen vuoksi on niitä myös hoidettava hyvin kuivaamalla ja rasvaamalla näin kädet pysyvät kunnossa jatkossakin.

Erityisesti kanan ja broilerin käsittelyn jälkeen kannattaa pestä kaikki käytetyt työvälineet, sillä kanan ja broilerin sulaneessa lihassa bakteeritoiminta alkaa kehittyä nopeasti. Näin torjutaan salmonellatartunnan vaara, joka on mahdollista tuoreen kanan tai broilerin käsittelyssä. Suomen siirryttyä EU aikaan kana, broileri sekä useat muut tuotteet on syytä käsitellä entistä huolellisemmin, sillä salmonellatartunnan vaara saattaa kasvaa.

Pakkauksissa ovat uudet merkinnät, jotka ovat pakollisia kaikissa kuluttajille pakatuissa elintarvikkeissa. "Viimeinen myyntipäivä" merkinnän tilalle on tullut "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" merkinnät. " Parasta ennen" merkintä kertoo, mihin saakka elintarvike oikein säilytettynä säilyy moitteettomana. "Viimeinen käyttöpäivä" tai "viimeinen käyttöajankohta" merkintä kertoo sen päivän, jonka jälkeen elintarviketta ei saa myydä eikä ole syytä enää käyttää. Tämä merkintä vaaditaan helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, (mm. tuorejuustot, tuore liha, lämpökäsittelemättömät einekset sekä hiillostettu ja savustettu kala).


Vanha postikortti keittiöväestä

Ruokailun historia

ruokailun historia Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ... Lue lisää

Lihalajitelma lautasella

Ruokavuosi

Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ... Lue lisää

Grillattu lihaannos

Ruokasanasto

Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta Flambeeraus:... ... Lue lisää

Grillattu

Eri maiden ruokakulttuureja

Eri maiden ruokakulttuureja Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ... Lue lisää

Ruoanvalmistusta hellalla

Niksejä ja vinkkejä ruoanlaittoon

NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen. * Pidä... ... Lue lisää

Mausteet

Mittataulukot

MITTATAULUKOT 1 dl =7 rkl 1 rkl =3 tl 1 tl =5 ml Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ... Lue lisää

Oikeat työvälineet ruoanvalmistukseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen PAAVO PUHAKKA Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ... Lue lisää

Ruoan esikäsittely

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä LIHA LIHAN KEITTÄMINEN * Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ... Lue lisää

hunajabroileri

Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan

PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN LEENA NORDSTRöM Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ... Lue lisää

ruuanvalmistusta

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö TIMO KUOPPALA Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ... Lue lisää

Kanavarras

Mausteet ja maustaminen

Mausteet ja maustaminen LEENA NORDSTRöM Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ... Lue lisää

Sinappi

Sinappi

Sinappi Vaikka sinappia käytetään usein lähinnä pöytämausteena, se on loistava yleismauste. Sinappi sopii hyvin ruoanlaittoon, sillä se antaa... ... Lue lisää

Kirkas lihaliemi

Alkoholi ruoanvalmistuksessa

Alkoholi ruoanvalmistuksessa PAAVO PUHAKKA Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ... Lue lisää

Tomaattiviipaleet

Etikat ja balsamietikat

ETIKAT JA BALSAMIETIKAT LEENA NORDSTRöM Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia Säilöntäliemen ainesosat:... ... Lue lisää

Grillattua

Grillaaminen

Grillaaminen TIMO KUOPPALA Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ... Lue lisää

Pate

Ruoan keventäminen

RUOAN KEVENTäMINEN PAAVO PUHAKKA Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ... Lue lisää


<< Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan | Pakastaminen ja pakasteiden käyttö >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja