LEENA NORDSTRöM
Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta niitä. Jos on mahdollista, kontrastivärit helpottavat ainakin heikkonäköistä hahmottamaan paikkoja paremmin.
Keittiössä oleskellaan paljon ja siellä päivittäisiin toimiin kuuluvat astioiden pesu sekä lieden ja työympäristön siistiminen. Siistissä ympäristössä työnteko on miellyttävämpää. Näkövammaisen perheessä jokaisen on yritettävä pitää tavarat samassa järjestyksessä, jotta ne on helppo löytää.
Kuivien ruokatarvikkeiden ja mausteiden merkitseminen pistekirjoituksella helpottaa ruoanlaittajaa.
Koska ruoanvalmistustöitä tehdään käsin, luonnollisesti huolehditaan käsien pesusta. On varottava,ettei tuoreeltaan tarjottaviin ruokiin tule työvälineistä ja käsistä makua. Lukuisten käsien pesujen vuoksi on niitä myös hoidettava hyvin kuivaamalla ja rasvaamalla näin kädet pysyvät kunnossa jatkossakin.
Erityisesti kanan ja broilerin käsittelyn jälkeen kannattaa pestä kaikki käytetyt työvälineet, sillä kanan ja broilerin sulaneessa lihassa bakteeritoiminta alkaa kehittyä nopeasti. Näin torjutaan salmonellatartunnan vaara, joka on mahdollista tuoreen kanan tai broilerin käsittelyssä. Suomen siirryttyä EU aikaan kana, broileri sekä useat muut tuotteet on syytä käsitellä entistä huolellisemmin, sillä salmonellatartunnan vaara saattaa kasvaa.
Pakkauksissa ovat uudet merkinnät, jotka ovat pakollisia kaikissa kuluttajille pakatuissa elintarvikkeissa. "Viimeinen myyntipäivä" merkinnän tilalle on tullut "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" merkinnät. " Parasta ennen" merkintä kertoo, mihin saakka elintarvike oikein säilytettynä säilyy moitteettomana. "Viimeinen käyttöpäivä" tai "viimeinen käyttöajankohta" merkintä kertoo sen päivän, jonka jälkeen elintarviketta ei saa myydä eikä ole syytä enää käyttää. Tämä merkintä vaaditaan helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, (mm. tuorejuustot, tuore liha, lämpökäsittelemättömät einekset sekä hiillostettu ja savustettu kala).
ruokailun historia
Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ...
Lue lisää
Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ...
Lue lisää
Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta
Flambeeraus:... ...
Lue lisää
Eri maiden ruokakulttuureja
Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ...
Lue lisää
NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON
LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA
Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen.
* Pidä... ...
Lue lisää
MITTATAULUKOT
1 dl =7 rkl
1 rkl =3 tl
1 tl =5 ml
Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl
tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl
Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ...
Lue lisää
Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen
PAAVO PUHAKKA
Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ...
Lue lisää
Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä
LIHA
LIHAN KEITTÄMINEN
* Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ...
Lue lisää
PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN
LEENA NORDSTRöM
Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ...
Lue lisää
Pakastaminen ja pakasteiden käyttö
TIMO KUOPPALA
Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ...
Lue lisää
Mausteet ja maustaminen
LEENA NORDSTRöM
Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ...
Lue lisää
Alkoholi ruoanvalmistuksessa
PAAVO PUHAKKA
Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ...
Lue lisää
ETIKAT JA BALSAMIETIKAT
LEENA NORDSTRöM
Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina
Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia
Säilöntäliemen ainesosat:... ...
Lue lisää
Grillaaminen
TIMO KUOPPALA
Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ...
Lue lisää
RUOAN KEVENTäMINEN
PAAVO PUHAKKA
Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ...
Lue lisää
<< Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan | Pakastaminen ja pakasteiden käyttö >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja