Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Grillaaminen | Grillaaminen

Grillaaminen

Grillattua

< >

TIMO KUOPPALA

Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta antaa palkinnoksi herkullista ruokaa.

Salaateilla, leivällä ja muilla lisukkeilla grillillä saa valmistettua koko aterian. Grillissä kypsyvät makkaran ja lihan lisäksi myös kasvikset. Esivalmistelu säästää aikaa yhdessäololle.

TARVIKKEET JA GRILLAAMINEN

Kunnon grilli on tukevasti jaloillaan seisova. Kannellinen malli on hyvä tuulisella säällä ja sillä voi tehdä ruokaa myös jälkilämmöllä. On hyvä, jos grilliritilän korkeutta voi säätää. Myös pienet palkeet hiilloksen hehkuttamiseksi ovat hyviä olemassa. Grillattavien tuotteiden kääntelyyn tarvitset grillisakset.

Lisäksi paistovartaat tai bambusta tehdyt sasliktikut ovat tarpeellisia.

Halsteri sopii grillauksen apuvälineeksi muutenkin kuin silakan halstraukseen. Sillä voi grillata nakkeja tai kyljyksiä . Halsterissa grillattavat pysyvät paikallaan ja niitä on helppo kääntää.

Lämpökivi on kätevä apu grillauksessa. Se on vuolukivestä tehty levy, joka laitetaan grillin ritilän reunaosan päälle heti grillauksen alussa. Kivi varaa lämpöä ja pitää sen hyvin. Kivellä voidaan paistaa osa ruoista. Ennen jokaista käyttöä paistopinta voidellaan öljyllä ja kivi puhdistetaan käytön jälkeen.

Grillihiiliä on kaupan monenlaisia. Kaikkein edullisimmat eivät välttämättä ole kaikkein parhaita.

Keskihintaiset kotimaiset koivuhiilet sopivat hyvin. Myytävänä on myös grillibrikettejä, eräänlaisia hiilipuristeita. Niissä on painoonsa nähden paljon lämpöä, joten ne saattavat yllättää kuumuudellaan. Niitä on myös vaikeampi saada syttymään kuin tavallisia hiiliä. Kuivia männynkäpyjä voi käyttää hiilten lisukkeena, mutta sellaisenaan ne savuttavat.

porsaanselykset

Grillisytytysneste on hyvä apu hiiliä sytytettäessä. Sitä ei kuitenkaan saa laittaa liikaa ja hiilloksen pitää antaa palaa rauhassa, jotta nesteestä ei jää makua ruokiin. Kun sytytysnestettä on valeltu hiilille, kannattaa odottaa hetkinen, jotta neste ehtii imeytyä. Jos hiillos ei ota syttyäkseen, ei nestettä saa lisätä lämpimille hiilille, vaan on odotettava, kunnes hiilet ovat jäähtyneet. Toinen vaihtoehto ovat sytytyspalat, joita asetetaan hiilten väliin ja sytytetään tulitikulla.

Hiiliä kaadetaan grillin pohjalle sen mukaan, miten paljon paistettavaa on. Pohjan on kuitenkin peityttävä kunnolla. Liian vähillä hiilillä ei saa aikaan kunnon hehkua. Liekkien ääni ja hieman metallinen napsahtelu kertovat, että hiillos on syttynyt hyvin. Kannattaa odotella rauhassa 10-15 minuuttia, jotta hiillos tekeytyy valmiiksi. Maltti kannattaa, sillä liian kuuma hiillos polttaa ruoan.

Grillattavat tuotteet laitetaan kypsymään kypsymisajan mukaisessa järjestyksessä. Tosin alkupaloiksi voi lämmittää ohutta leipää tai patonkia tai grillata kuumassa hehkussa jotakin nopeasti kypsyvää. Lihaa grillatessa kääntele sitä ensin melko lähellä hiilloksen pintaa, jotta se ruskistuisi. Nosta sitten ritilää ylemmäs ja jatka grillaamista käännellen lihaa silloin tällöin. Grillauksen lopulla, jos hiillos tuntuu jo hieman jäähtyvän, voit laskea ritilää uudelleen alemmas ja sulkea grillin kannen hetkeksi.

Kuumille hiilille valuva grillauskastike, öljy tai sulava juusto ovat grillaajan ongelmia. Kokonaan niitä ei voi välttää, mutta pieni öljynleimahdus ei välttämättä pilaa ruokaa, päinvastoin. Suurempia roihuja voi torjua käyttämällä mahdollisimman vähän grillauskastiketta ja öljyä grillauksen aikana. Grillattavien kääriminen ohueen folioon voi olla hyvä ratkaisu. Foliolla voi myös peittää osan grilliritilästä. Se estää leimahdukset. Folio estää myös lihan kuivumisen ja helpottaa marinoitujen tuotteiden käyttöä.

Marinoinnista on ohjeita toisaalla tässä kirjassa. Myös grillattavat lihat voi marinoida ennen kypsentämistä. Makkaroita voi esikypsentää kiehauttamalla ja grillattavia lihapullia voi keittää jonkin aikaa ennen grillitikkuun pistämistä.


Vanha postikortti keittiöväestä

Ruokailun historia

ruokailun historia Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ... Lue lisää

Lihalajitelma lautasella

Ruokavuosi

Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ... Lue lisää

Grillattu lihaannos

Ruokasanasto

Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta Flambeeraus:... ... Lue lisää

Grillattu

Eri maiden ruokakulttuureja

Eri maiden ruokakulttuureja Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ... Lue lisää

Ruoanvalmistusta hellalla

Niksejä ja vinkkejä ruoanlaittoon

NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen. * Pidä... ... Lue lisää

Mausteet

Mittataulukot

MITTATAULUKOT 1 dl =7 rkl 1 rkl =3 tl 1 tl =5 ml Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ... Lue lisää

Oikeat työvälineet ruoanvalmistukseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen PAAVO PUHAKKA Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ... Lue lisää

Ruoan esikäsittely

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä LIHA LIHAN KEITTÄMINEN * Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ... Lue lisää

hunajabroileri

Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan

PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN LEENA NORDSTRöM Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ... Lue lisää

purjon esikäsittely

Hygienia ruoanvalmistuksessa

Hygienia ruoanvalmistuksessa LEENA NORDSTRöM Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ... Lue lisää

ruuanvalmistusta

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö TIMO KUOPPALA Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ... Lue lisää

Kanavarras

Mausteet ja maustaminen

Mausteet ja maustaminen LEENA NORDSTRöM Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ... Lue lisää

Sinappi

Sinappi

Sinappi Vaikka sinappia käytetään usein lähinnä pöytämausteena, se on loistava yleismauste. Sinappi sopii hyvin ruoanlaittoon, sillä se antaa... ... Lue lisää

Kirkas lihaliemi

Alkoholi ruoanvalmistuksessa

Alkoholi ruoanvalmistuksessa PAAVO PUHAKKA Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ... Lue lisää

Tomaattiviipaleet

Etikat ja balsamietikat

ETIKAT JA BALSAMIETIKAT LEENA NORDSTRöM Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia Säilöntäliemen ainesosat:... ... Lue lisää

Pate

Ruoan keventäminen

RUOAN KEVENTäMINEN PAAVO PUHAKKA Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ... Lue lisää


<< Etikat ja balsamietikat | Ruoan keventäminen >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja