TIMO KUOPPALA
Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta antaa palkinnoksi herkullista ruokaa.
Salaateilla, leivällä ja muilla lisukkeilla grillillä saa valmistettua koko aterian. Grillissä kypsyvät makkaran ja lihan lisäksi myös kasvikset. Esivalmistelu säästää aikaa yhdessäololle.
Kunnon grilli on tukevasti jaloillaan seisova. Kannellinen malli on hyvä tuulisella säällä ja sillä voi tehdä ruokaa myös jälkilämmöllä. On hyvä, jos grilliritilän korkeutta voi säätää. Myös pienet palkeet hiilloksen hehkuttamiseksi ovat hyviä olemassa. Grillattavien tuotteiden kääntelyyn tarvitset grillisakset.
Lisäksi paistovartaat tai bambusta tehdyt sasliktikut ovat tarpeellisia.
Halsteri sopii grillauksen apuvälineeksi muutenkin kuin silakan halstraukseen. Sillä voi grillata nakkeja tai kyljyksiä . Halsterissa grillattavat pysyvät paikallaan ja niitä on helppo kääntää.
Lämpökivi on kätevä apu grillauksessa. Se on vuolukivestä tehty levy, joka laitetaan grillin ritilän reunaosan päälle heti grillauksen alussa. Kivi varaa lämpöä ja pitää sen hyvin. Kivellä voidaan paistaa osa ruoista. Ennen jokaista käyttöä paistopinta voidellaan öljyllä ja kivi puhdistetaan käytön jälkeen.
Grillihiiliä on kaupan monenlaisia. Kaikkein edullisimmat eivät välttämättä ole kaikkein parhaita.
Keskihintaiset kotimaiset koivuhiilet sopivat hyvin. Myytävänä on myös grillibrikettejä, eräänlaisia hiilipuristeita. Niissä on painoonsa nähden paljon lämpöä, joten ne saattavat yllättää kuumuudellaan. Niitä on myös vaikeampi saada syttymään kuin tavallisia hiiliä. Kuivia männynkäpyjä voi käyttää hiilten lisukkeena, mutta sellaisenaan ne savuttavat.
Grillisytytysneste on hyvä apu hiiliä sytytettäessä. Sitä ei kuitenkaan saa laittaa liikaa ja hiilloksen pitää antaa palaa rauhassa, jotta nesteestä ei jää makua ruokiin. Kun sytytysnestettä on valeltu hiilille, kannattaa odottaa hetkinen, jotta neste ehtii imeytyä. Jos hiillos ei ota syttyäkseen, ei nestettä saa lisätä lämpimille hiilille, vaan on odotettava, kunnes hiilet ovat jäähtyneet. Toinen vaihtoehto ovat sytytyspalat, joita asetetaan hiilten väliin ja sytytetään tulitikulla.
Hiiliä kaadetaan grillin pohjalle sen mukaan, miten paljon paistettavaa on. Pohjan on kuitenkin peityttävä kunnolla. Liian vähillä hiilillä ei saa aikaan kunnon hehkua. Liekkien ääni ja hieman metallinen napsahtelu kertovat, että hiillos on syttynyt hyvin. Kannattaa odotella rauhassa 10-15 minuuttia, jotta hiillos tekeytyy valmiiksi. Maltti kannattaa, sillä liian kuuma hiillos polttaa ruoan.
Grillattavat tuotteet laitetaan kypsymään kypsymisajan mukaisessa järjestyksessä. Tosin alkupaloiksi voi lämmittää ohutta leipää tai patonkia tai grillata kuumassa hehkussa jotakin nopeasti kypsyvää. Lihaa grillatessa kääntele sitä ensin melko lähellä hiilloksen pintaa, jotta se ruskistuisi. Nosta sitten ritilää ylemmäs ja jatka grillaamista käännellen lihaa silloin tällöin. Grillauksen lopulla, jos hiillos tuntuu jo hieman jäähtyvän, voit laskea ritilää uudelleen alemmas ja sulkea grillin kannen hetkeksi.
Kuumille hiilille valuva grillauskastike, öljy tai sulava juusto ovat grillaajan ongelmia. Kokonaan niitä ei voi välttää, mutta pieni öljynleimahdus ei välttämättä pilaa ruokaa, päinvastoin. Suurempia roihuja voi torjua käyttämällä mahdollisimman vähän grillauskastiketta ja öljyä grillauksen aikana. Grillattavien kääriminen ohueen folioon voi olla hyvä ratkaisu. Foliolla voi myös peittää osan grilliritilästä. Se estää leimahdukset. Folio estää myös lihan kuivumisen ja helpottaa marinoitujen tuotteiden käyttöä.
Marinoinnista on ohjeita toisaalla tässä kirjassa. Myös grillattavat lihat voi marinoida ennen kypsentämistä. Makkaroita voi esikypsentää kiehauttamalla ja grillattavia lihapullia voi keittää jonkin aikaa ennen grillitikkuun pistämistä.
ruokailun historia
Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ...
Lue lisää
Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ...
Lue lisää
Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta
Flambeeraus:... ...
Lue lisää
Eri maiden ruokakulttuureja
Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ...
Lue lisää
NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON
LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA
Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen.
* Pidä... ...
Lue lisää
MITTATAULUKOT
1 dl =7 rkl
1 rkl =3 tl
1 tl =5 ml
Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl
tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl
Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ...
Lue lisää
Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen
PAAVO PUHAKKA
Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ...
Lue lisää
Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä
LIHA
LIHAN KEITTÄMINEN
* Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ...
Lue lisää
PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN
LEENA NORDSTRöM
Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ...
Lue lisää
Hygienia ruoanvalmistuksessa
LEENA NORDSTRöM
Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ...
Lue lisää
Pakastaminen ja pakasteiden käyttö
TIMO KUOPPALA
Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ...
Lue lisää
Mausteet ja maustaminen
LEENA NORDSTRöM
Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ...
Lue lisää
Alkoholi ruoanvalmistuksessa
PAAVO PUHAKKA
Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta... ...
Lue lisää
ETIKAT JA BALSAMIETIKAT
LEENA NORDSTRöM
Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina
Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia
Säilöntäliemen ainesosat:... ...
Lue lisää
RUOAN KEVENTäMINEN
PAAVO PUHAKKA
Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ...
Lue lisää
<< Etikat ja balsamietikat | Ruoan keventäminen >>
Etusivu
Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.
Sormet sopassa keittokirja
saavutettavuus [at] omat.fi
|
|
Vanhin saavutettavuustestaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen
saavutettavuustestauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.
Kiinnostavia sivustoja