Sijainti: Etusivu | Perustietoa | Alkoholi | Alkoholi ruoanvalmistuksessa

Alkoholi ruoanvalmistuksessa

Kirkas lihaliemi

< >

PAAVO PUHAKKA

Alkoholinkäyttö ruoanvalmistuksessa ei ole hienostelua, vaan sillä voi jokainen saada uutta makua ja omaleimaisuutta valmistamiinsa ruokiin. Varsinkin juhlaruokiin kannattaa kokeilla tätä maustamistapaa.

Alkoholijuomien väri ja aromi korostavat mausteiden tapaan makuominaisuuksia. Viinien sisältämä happo taas mureuttaa lihaa. Helposti syttyvänä aineena alkoholilla voidaan liekittää eli flambeerata ruokia.
Liekittäminen on jo itsessään juhlava tapahtuma, mutta sitä ei kannata harjoitella yksin, sillä se vaatii suurta taitoa ja varovaisuutta.

Kun käytät alkoholia ruoanvalmistuksessa, ei sinun tarvitse pelätä pakottavasi muita nauttimaan alkoholia ruoan muodossa. Valmistuksen yhteydessä alkoholi haihtuu pois ja vain maku tai väri jäävät ruokaan. Myös alkoholimäärät ovat yleensä pieniä. Miltei poikkeuksetta kaikki alkoholijuomat sopivat ruoanvalmistukseen. Juoman valinnan ratkaisee käyttötarkoitus. Varsin usein ruoan maustamiseen sopii sama juoma, jota nautitaan ruoan kanssa.

Eri ohjeissa annetut alkoholijuomien määrät vaihtelevat.Yleisohjeena voidaan keittoihin lisätä 1-2 rkl/l alkoholia. Kastikkeisiin 1 rkl / 2 dl ja jälkiruokiin 1 rkl / annos. Alkoholin käytöstä marinadeissa on tässä kirjassa erillinen artikkeli.

Alkoholia voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa seuraavasti: Juoma voidaan lisätä ennen ruoanvalmistusta (ks. marinadit). Juoma voidaan lisätä valmistuksen aikana eli hauduttaa ruokaa. Juoma voidaan lisätä valmistamisen jälkeen eli maustaa alkoholilla. Neljäntenä käyttövaihtoehtona on ruoan liekittäminen. Saman ruoan valmistuksessa voidaan käyttää useampia tapoja yhdessä.

lisaa oljya koskettava

Ruokailun yhteydessä mahdollisesti nautittavat juomat on syytä valita huolella. Alkujuomana tarjottavan lasillisen tarkoituksena on herättää ruokahalua. Varsinainen ruokajuoma on yleensä viini, olut tai joku alkoholiton vaihtoehto. Vanhan etiketin mukaista sääntöä nauttia vaalean lihan kanssa rosee ja valkoviiniä tai tumman lihan kanssa punaviiniä ei välttämättä tarvitse nykyisin noudattaa. Yhä enemmän korostetaan sitä, että viini voidaan valita omien mieltymysten mukaisesti. Huolehdi siitä, että tarjolla on aina myös alkoholiton vaihtoehto (mm. jäävesi)!

Ruokailua voidaan joskus ryhdittää juhlavasti ruokaryypyllä eli snapsilla. Snapsi on pieni lasillinen kirkasta, hyvin jäähdytettyä viinaa.

Jälkiruokana voidaan nautiskella lasillisesta konjakkia tai likööriä. Myös makeita jälkiruokaviinejä tai juomasekoituksia voidaan suositella. Varsin suosittuja ovat erilaiset kahvijuomat.

Alkoholin käyttö ruoanvalmistuksessa ja ruokaillessa ei saa muodostua päätarkoitukseksi. Alkoholin tarkoituksena on lisätä hyvänolontunnetta ja tyytyväisyyttä. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja!


Vanha postikortti keittiöväestä

Ruokailun historia

ruokailun historia Ruokailun historian voidaan katsoa alkaneen tulen keksimisestä. Tulella alettiin kypsentää mm. leipää, kalaa ja lihaa. Jo ennen viljelyn ja... ... Lue lisää

Lihalajitelma lautasella

Ruokavuosi

Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi... ... Lue lisää

Grillattu lihaannos

Ruokasanasto

Ruokasanaston tarkoituksena on antaa tietoa eri ruokakulttuurien sanoista ja niiden selityksistä. Erikielisiä ruokasanastoja löytyy sanakirja osiosta Flambeeraus:... ... Lue lisää

Grillattu

Eri maiden ruokakulttuureja

Eri maiden ruokakulttuureja Eri maiden ruokakulttuurit ovat olleet sidoksissa mm. maan omiin raaka aineisiin ja uskontoon. Kehitys on muuttanut tapoja suvaitsevaisemmiksi,... ... Lue lisää

Ruoanvalmistusta hellalla

Niksejä ja vinkkejä ruoanlaittoon

NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ RUOANLAITTOON LEENA NORDSTRÖM JA PAAVO PUHAKKA Oma myönteinen asenne lisää motivaatiota ruoanvalmistukseen. * Pidä... ... Lue lisää

Mausteet

Mittataulukot

MITTATAULUKOT 1 dl =7 rkl 1 rkl =3 tl 1 tl =5 ml Fariinisokeri 1 dl =70 g 1 rkl =10 g 100 g =1,45 dl tomusokeri 1 dl =60 g 1 rkl =9 g 100 g =1,625 dl Hienosokeri 1 dl =85 g 1 rkl... ... Lue lisää

Oikeat työvälineet ruoanvalmistukseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen

Hyvillä välineillä hyvään lopputulokseen PAAVO PUHAKKA Hyvä keittiöväline helpottaa ruoanlaittoa. Ei ole samantekevää,... ... Lue lisää

Ruoan esikäsittely

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä

Lihan, lintujen ja kalojen esikäsittelystä ja kypsennyksestä LIHA LIHAN KEITTÄMINEN * Laita isot lihapalat kylmään veteen, johon on lisätty... ... Lue lisää

hunajabroileri

Pöytä katetaan arkeen ja juhlaan

PöYTä KATETAAN ARKEEN JA JUHLAAN LEENA NORDSTRöM Hyvä ateria kutsuu. Tavataan ystäviä, syödään perheen kesken, vietetään iltaa... ... Lue lisää

purjon esikäsittely

Hygienia ruoanvalmistuksessa

Hygienia ruoanvalmistuksessa LEENA NORDSTRöM Keittiön hyvä valaistus antaa riittävästi valoa, ei häikäise ja korostaa värejä muuttamatta... ... Lue lisää

ruuanvalmistusta

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö

Pakastaminen ja pakasteiden käyttö TIMO KUOPPALA Ruoan pakastaminen on paras tapa säilyttää ravinto tuoreena pitkään. Oikein pakastetussa ruoassa... ... Lue lisää

Kanavarras

Mausteet ja maustaminen

Mausteet ja maustaminen LEENA NORDSTRöM Mausteet antavat makua ja loihtivat esille kunkin ruokalajin erikoisominaisuudet. Mausteiden hyvä maku ja tuoksu... ... Lue lisää

Sinappi

Sinappi

Sinappi Vaikka sinappia käytetään usein lähinnä pöytämausteena, se on loistava yleismauste. Sinappi sopii hyvin ruoanlaittoon, sillä se antaa... ... Lue lisää

Tomaattiviipaleet

Etikat ja balsamietikat

ETIKAT JA BALSAMIETIKAT LEENA NORDSTRöM Väkiviinaetikan ainesosat: vilja ja väkiviina Etikkahappopitoisuus 10 prosenttia Säilöntäliemen ainesosat:... ... Lue lisää

Grillattua

Grillaaminen

Grillaaminen TIMO KUOPPALA Kesäaikaan saat arkiruokaan tai juhlahetkeen vaihtelua grillaamalla. Parhaimmillaan grillaus luo tuoksuineen viihtyisän tunnelman. Grillaaminen... ... Lue lisää

Pate

Ruoan keventäminen

RUOAN KEVENTäMINEN PAAVO PUHAKKA Tämän kirjasarjan ohjeissa ei ole kiinnitetty huomiota erilaisiin ruokavalioihin. Tarvittaessa ovat ohjeet muunneltavissa ja... ... Lue lisää


<< Sinappi | Etikat ja balsamietikat >>
Etusivu

Keittokirjan Sanna

Tarkoitus ei ole sanoa, mikä on hyvää tai huonoa. Jokainen kokki
on kiitoksensa ansainnut. Tavoitteena on tukea
rakkauttasi ruoanlaittoon ja antaa uusia ajatuksia meille jokaiselle.

Sormet sopassa keittokirja saavutettavuus [at] omat.fi


palaute | facebook | instagram

Vanhin saavutettavuus­testaaja
Kokko-Kokki Oy on tehnyt suomessa verkkosivustojen saavutettavuus­testauksia
jo vuodesta 2003. Yritys on vanhin Suomessa saavutettavuusasioita tehnyt yritys.

Kiinnostavia sivustoja