Oikoluku poistaa puutarhastasi rikkakasvit ja vieraslajit, poimii tuhohyönteiset ja huolehtii kastelusta.
Kielenhuolto muokkaa paratiisisi maaperän suotuisaksi kasvualustaksi ja auttaa valitsemaan kestävimmät kasvit ja istuttamaan ne oikeille kasvupaikoille.
Kielenhuolto auttaa suunnittelemaan värit kesän etenemisen mukaan, jotta puutarhasi kukoistaa varhaisesta keväästä syksyn loppuun saakka.
Kielenhuolto takaa antoisan sadon ja tarjoaa ehtymättömän esteettisen nautinnon.
Oikoluku on osa kielenhuoltoa, mutta kielenhuolto on käsitteenä sitä laajempi.
Kielenhuollolla tarkoitetaan kielen käytön, kielellisten valintojen ja rakenteiden tarkastelua. Kielenhuollon tavoittelema ilmaisu on selkeää, kielellisesti toimivaa ja valinnoiltaan yhtenäistä.
Kielenhuoltoon kuuluu ns. kielioppi eli kielenkäytön vakiintuneiden sopimusten ja käytänteiden noudattaminen sekä oikeinkirjoituksen ja merkitsemistapojen hallinta.
Kielenhuoltajakin tarkistaa, että sanat on kirjoitettu oikein ja että niiden taivutus ja keskinäissuhteet ovat kunnossa. Kielenhuoltajakin katsoo, että yhdyssanat, erisnimet, päätteet, lyhenteet ja erikoismerkit ovat paikoillaan. Välimerkeilläkin on väliä.
Kielenhuoltaja tarkistaa, onko verbit ja nominit taivutettu oikein, miten aikamuodot jäsentävät tekstiä ja ovatko muutkin kieliopin suositukset kunnossa.
Kielenhuolto on lauserakenteiden tarkastelua. Selkeys ja loogisuus ovat tässäkin tärkeät arvot.
Tyylin ja sanavalintojen erittely on osa kielenhuoltoa, ja tässä on olennaista yhteensopivuus tekstin tavoitteen kanssa sekä se, että vastaanottoja on otettu hyvin huomioon. On eri asia kirjoittaa pro gradua kuin novellia. On eri asia kirjoittaa omalle ammattiryhmälle kuin jokalukijalle. Julkisuuteen kirjotetaan eri tavalla kuin omille kavereille.
Faktantarkistus on osa kielenhuoltoa. Ovatko väitteet varmasti totta ja onko mielipiteillä kunnolliset perustelut?
Kielenhuollon tulisi olla kiinteä osa kaikkea kirjoittamista. Kielellisen ilmiasun muotoilu on erottamaton osa ajattelua ja ajatusten selkiyttämistä. Kun pyrkii kirjoittamaan ymmärrettävästi, tulee samalla ymmärtäneeksi asian selkeämmin myös itse.
Hyvin huollettu teksti on lukijan huomiointia
Hyvä yleiskieli on osa yhteistä sivistystä ja kulttuuriperintöä. Kielenhuollon avulla vahvistetaan kieliyhteisön arvoja ja uusinnetaan perinteitä. Kielenhuollon avulla pidetään yllä toimivaa yleiskieltä ja vahvistetaan kieleen kiinnittynyttä identiteettiä. Olet se, millaista kieltä käytät.
Kielenhuolto on kielipolitiikkaa. Kotimaisten kielten keskus vastaa kielen säilymisestä ja kehittymisestä toimivana kieliyhteisön työkaluna. Ohjein ja suosituksin huolehditaan julkishallinnon kielestä, opetuksen tarpeista ja kielenhuoltajien toimintaperiaatteista.
Huollettu kieli palvelee kaikkia kieliyhteisön tarpeita ja tukee keskinäisen yhteisymmärryksen säilymistä. Kielenhuollolla on siis roolinsa myös yhteiskunnallisen vakauden turvaajana.
Kielenhuolto palvelee kieliyhteisön jäsenten kielitaitoa. Kielenhuolto lisää tietoisuutta kielestä ja ymmärrystä kieleen liittyvien valintojen merkityksestä. Kielenhuolto auttaa hahmottamaan kielen rakennetta ja käyttöä. Kielenhuollon näkökulmasta myös säännöt ja ohjeet on helppo hyväksyä ja niiden noudattamisesta tulee luontainen osa kirjoittamista.
Vastuu kielenhuollosta on sinulla ja minulla, mutta myös sivistysvaltiolla ja koko yhteiskunnalla
Kielenhuolto koskee virkakieltä ja julkisia asiakirjoja, lakeja, tiedotteita ja päätöksiä. Kansalaisten on voitava ymmärtää hallinnon ja siihen liittyvän asiakaspalvelun kieltä
Antiikin aikana filosofian harjoittaminen oli keskustelu- ja puhetaidon opetusta. Tarkkuus, selkeys ja nokkeluus olivat suuria hyveitä. Keskiajalla kehitettiin kirjakieliä ja ratkottiin oikeinkirjoituksen ongelmia. Latina kielioppeineen palveli sivistyskielten vakiinnuttamista. Valistus toi kielenhuoltoon yhteisiä normeja, joita alettiin opetettaa kouluissa.
Suomessa Agricola loi perustan oikeinkirjoitukselle ja siten myös sääntöjä sille, miten suomea tuli kirjoittaa. Kansallisromantiikan aika merkitsi harppausta kansalliskielten kehityksessä. Luotiin paljon uutta sanastoa omaperäisten kielivarojen avulla. Suomen kielestä karsittiin vierasperäisyyksiä, etenkin ruotsin kielen vaikutuksia. Kielenkäyttö vakiintui. Kielenhuollosta tuli osa koulutusta ja tiedonvälitystä.
Itsenäistyminen merkitsi myös kielellistä itsenäistymistä, ja kielestä huolehtimiseksi oli syntynyt valtiollisesti tuettuja toimielimiä, joista Kielitoimisto ja kielilautakunta saivat alkunsa. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Kotus, perustettiin v 1976. Valtiovalta otti vastuun kansalliskielten ja kansallisen identiteetin vaalimisesta.
Digitaalinen viestintä, englannin kielen yleistyminen ja Suomen kielikartan monipuolistuminen korostaa kielenhuollon tarvetta, jotta kielet toimisivat ihmisten välisen vuorovaikutuksen välineinä myös tulevaisuudessa ja jotta ketään ei suljettaisi kielimuurien taakse.
Kielenhuolto on asetettu Kotuksen tehtäväksi. Kotuksen toiminta perustuu kielentutkijoiden asiantuntemukseen.
Kotuksen ohjeet löytyvät helposti netistä ja ammattilaiset neuvovat myös sähköpostitse tai puhelimella.
Kielineuvonnan puhelin 0295 333 201 (ma–to klo 10–12, pe suljettu). https://kielitoimistonohjepankki.fi/
* Medialla on tärkeä rooli kielenhuollossa sekä oman kielenkäyttönsä osalta että yleisen kielenkäytön mallina toimiessaan. Yleisradiolla ja suurimmilla mediataloilla on omat suomen kielen osaajansa, jotka ohjeistavat julkista viestintää.
Kielenhuolto-osaamisen tulisi kuulua jokaisen toimittajan, kääntäjän ja kirjailijan työkalupakkiin.
Kielipoliisejakin tarvitaan
Kielipoliisi älähtää. Kielipoliisi ryöpsäyttää kiistan milloin mistäkin virheestä tai poikkeamasta.
Kielipoliisi kommentoi ja antaa kuulua. Soitto toimitukseen, kirjoitus mielipidepalstalle, naputus someen, ilmianto Aristoteleen kantapäähän, paljastus Kotukselle. Kanavia on ja niitä pitää käyttää.
Kielipoliisillakin on hyvä tarkoitus. Hän haluaa pitää turvata sääntöjen noudattamisen kuin liikenteessä ikään. Luottamus yhteisiin sääntöihin lisää kaikkien turvallisuutta ja viihtyvyyttä.
Kiistat kertovat siitä, että me olemme kiinnostuneita rakkaasta äidinkielestämme ja haluamme ratkoa siihen liittyviä kysymyksiä. Kiistat kertovat kielenhuollon tärkeydestä.
Yleiskieleen tulee murteellisia tai puhekielisiä vaikutteita. Tulvii vierasperäisiä sanoja, jotka siirtyvät sellaisinaan tai vähitellen mukautuvat suomen kieleen. Nuorison kieli poikkeaa aina vanhempien kielestä. Uudet ilmiöt tuottavat uusia ilmaisutarpeita. Syntyy uusia sanoja ja vanhat sanat saavat uusia merkityksiä.
Kieli muuttuu, koska kieli elää. Kieli on muuttunut vastaavalla tavalla koko historiansa ajan. Muutokset ovat siis kielen normaalia kehitystä.
Kielenhuoltoa tarvitaan edelleen ja entistä kipeämmin, koska erilaisia kielenkäyttäjiä ja käyttötarkoituksia on alati enemmän. Kaivataan uutta, huollettua sanastoa. Kaivataan ohjeita ja suosituksia uudenlaisiin pulmiin.
Kielenhuollon tehtävänä on huolehtia yhteisistä säännöistä kielellisessä liikenteessä ja välttää tuhoisia yhteentörmäyksiä. Kielenhuolto pitää yllä demokratiaa.
OIKOLUKU varmistaa, että teksti on laadukasta, selkeää ja luotettavaa. ja tarjoamme tietoa, tukea ja ammattilaisen apua ...
Lue lisää
Esiluvulla tarkoitetaan tekstin antamista jonkun ulkopuolisen luettavaksi ennen julkaisemista. On hyvä antaa teksti ulkopuolisen luettavaksi.
Esilukija voi olla... ...
Lue lisää
Sanataiteellisin tavoittein kirjoitettu teksti on persoonallinen tuotos, jonka esiluku vaatii erityistä herkkyyttä ja hienotunteisuutta, mutta myös lahjomatonta... ...
Lue lisää
<< Oikolue tekstisi | Entäs esiluku? >>
Etusivu
Sinikynä | Marja-Siina Suihko
Sinun tekstiesi avuksi
Puh: 0500 451 854 |
sinikyna [at] omat.fi
|
Facebook
"Kaukaisen meren saareen kaukaiseen on silta."
Kiinnostavia sivustoja