Taustaväri 

Kuvia korville - sointuja silmille

Kuvia korville sointuja silmille

Kaksi näkövammaista taiteilijaa, valokuvaaja Tero Kokko sekä muusikko Joose Ojala, päättivät yhdistää voimansa yhteisprojektissa, jossa musiikki ja valokuva kohtaavat.

Hankkeesta tekee ainutlaatuisen se, että säveltäjä Joose Ojala on syntymäsokea, eli hän ei ole koskaan nähnyt teosta, jonka pohjalle hän on sävellyksensä tehnyt. "Minulle etenkin abstraktimmat kuvateokset ovat aina olleet vaikeasti hahmotettavia, oli kuvailu kuinka ammattitaitoinen tahansa.

Kun Tero ehdotti minulle yhteistyötä, innostuin heti aiheesta. Olen jo pitkään halunnut säveltäjänä mennä tietoisesti epämukavuusalueelle ja samannimisen valokuvateoksen pohjalta kappaleen säveltäminen täysin sokeana tarjosi sopivan haasteen. Tero kuvaili minulle yksityiskohtaisesti teoksensa luonnetta. Talletin muistiini niitä tunteita, joita minulle heräsi tältä pohjalta." kertoo Ojala.

"Taiteilijat työskentelevät usein omissa lokeroissaan ja katsovat maailmaa vain oman taiteenlajinsa silmälasien läpi. Monet näkövammaiset myös saattavat ajatella, ettei heillä ole pääsyä niihin tunnekokemuksiin, joita kuvataide parhaimmillaan tarjoaa.

Teoksessamme valokuva ja musiikki keskustelevat keskenään. Uskomme, että näkövammaisille katsojille valokuvateos aukeaa aivan uudella tasolla, kun siihen on sävelletty musiikki. Näkevien katsojien katselukokemusta musiikki toivottavasti syventää sekä antaa kurkistusikkunan maailmaan, jonka kautta näkövammainen säveltäjä on teoksensa tehnyt." kertovat taiteilijat.

Joose Ojala on jazhaitaristi, säveltäjä ja monipuolinen freelancemuusikko. Hän on valmistunut pop/jazz-musiikkipedagogiksi Metropolia-ammattikorkeakoulusta vuonna 2018 pääinstrumenttinaan harmonikka. Tällä hetkellä hän toimii yrittäjänä.

Tero Kokko kuuluu Monikko valokuvausryhmään, joka on syntynyt Helsingin Työväenopiston Valokuvailmaisun näyttelyprojektin kurssiin aikana. Monikon kolmas virtuaalinen ryhmänäyttely (2.5. ? 31.5.2021).

Sävellyksen ensiesitys on Helsingin Työväenopiston Valokuvauksen sunnuntai tapahtumassa su 2.5.2021 klo 13-14, jossa on myös esillä ryhmänäyttelyssä Ruusun taival -valokuvasarja

Ruusun taival sävellyksen esittävät muusikot Joose Ojala (harmonikka ja sävellys) sekä Helena Taskila (panhuilu)

Joose Ojala
puh. 050 4990 492
www.jooseojala.fi

Tero Kokko
040 5594 739
www.omat.fi/ruusu

Valokuvauksen sunnuntai 2.5.2021 klo 13:00
Monikon kolmas valokuvauksen virtuaalinen ryhmänäyttely 2.-31.5.2021

Aiheesta myös
Pistenuotit
Helsinki, Valokuvauksen sunnuntai
Maunula talo, Valokuvauksen sunnuntaiEtusivulleTero Kokko   |   Rapakivenkuja 1 C 45   |   00710 Helsinki
Puh: 040-5594 739   |   saavutettavuus [at] omat.fi   |   www.terokokko.fi
terokokkko.fi facebookissa